Michiel CouzyBeeld Artur Krynicki

Wethouder Kukenheim ontploft en bekent eindelijk kleur

PlusRepubliek Amsterdam

Simone Kukenheim prefereert normaal gesproken een rol op de achtergrond. Ze is geen wethouder die met grote uitspraken de aandacht op zich vestigt of uithaalt naar politieke tegenstanders.

Daarom was haar woede-uitbarsting eerder deze week zo ­opvallend. De D66-wethouder Zorg ‘ontplofte’, zoals ze zelf zei, over de tekorten op de jeugdzorg.

De woede was zowel oprecht als terecht. Want het kabinet heeft het zich wel erg makkelijk gemaakt in 2015, door jeugdzorg op het bordje van gemeenten te leggen en meteen het budget te korten met enkele honderden miljoenen: zoek het maar uit.

Deze korting zorgt voor financiële problemen bij zo ongeveer alle gemeenten in Nederland, want die hebben juist meer geld nodig in plaats van minder, ­omdat het aantal kinderen dat recht heeft op jeugdzorg, toeneemt. Vorig jaar nog 12 procent.

Heel pijnlijk, zegt Kukenheim, want we hebben het hier over een van de meest kwetsbare groepen in de stad. De wachtlijsten zullen weer groeien.

Zo’n zeldzame uitbarsting zegt ook veel over de ontwikkeling die Kukenheim doormaakt. In de vorige periode was ze een van de zwakkere wethouders, die in de problemen kwam door achtergehouden onderwijsrapporten en uitspraken over lijsten met ‘Gülen-leerlingen’.

In debatten dook ze weg in ­jargon en algemeenheden, ­zeker als ze onder vuur lag. Ze wekte de indruk vooral fouten te willen voorkomen en kwam hierdoor zelden betrokken over.

In haar tweede periode als wethouder durft ze meer. Toen ze terugkeerde van het verlof dat ze opnam om voor haar zieke dochter te zorgen, ging ze de strijd aan met vastgoedpartijen die achter het pand van het ­Slotervaartziekenhuis aanzitten en kwam ze met een ambitieus plan om vele miljoenen te steken in sportvelden- en hallen.

In de debatten hierover toont ze betrokkenheid, net als met haar noodkreet over jeugdzorg.

Vorige week sloeg de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook al alarm over de enorme tekorten. Daar kwam een open brief bij, waarin wethouders van regeringspartijen VVD, ChristenUnie, CDA en D66, onder wie Kukenheim, vragen om meer geld, zodat ze fastoenlijke zorg kunnen bieden. ‘De rek is eruit.’

Gemeenten voeren de druk op. Een delegatie van wethouders, voert stevige gesprekken met onder meer minister Hugo de Jonge, die verantwoordelijk is voor jeugdzorg.

Het kabinet wil 350 miljoen vrijmaken, plus nog eens drie jaar lang 190 miljoen per jaar. Dat is niet alleen te weinig, vinden de wethouders, maar ook nog eens incidenteel. Gemeenten willen een structurele bijdrage; geld dat ze elk jaar krijgen. “Een dramatisch bod,” vatte Kukenheim nog maar eens samen.

Je zou denken dat een land met een begrotingsoverschot van 12 miljard euro wel wat centen kan vrijmaken voor fatsoenlijke zorg van kwetsbare en soms zwaar verwaarloosde kinderen. Maar zo simpel is het nooit in Den Haag.

Minister de Jonge zal het geld moeten vragen aan Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Laat dit duo nou net in een strijd verwikkeld zijn om het leiderschap van het CDA. Partijleider Sybrand Buma vertrekt binnenkort naar Leeuwarden en Hoekstra en De Jonge zijn belangrijke kandidaten om hem op te volgen.

Zolang De Jonge geen extra geld krijgt, is hij het impopulaire gezicht van de bezuinigingen op jeugdzorg. En dat is een voordeel voor Hoekstra.

De andere coalitiepartijen, VVD, D66 en ChristenUnie, ­kijken rustig toe en laten de CDA-prominenten dit onderling uitvechten.

Het is wachten tot de CDA-achterban zich roert. De wethouders van de partij hebben de open brief ondertekend. Dat zijn er alleen niet zo veel meer.

Beeld Paul van der Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden