Wethouder Kukenheim hield nog twee rapporten achter

D66-wethouder Simone Kukenheim heeft nog twee rapporten niet naar de gemeenteraad gestuurd die positief zijn over het door haar partij gehekelde onderwijsbeleid van haar PvdA-voorganger Lodewijk Asscher. Daarmee staat de teller op drie.

Bas Soetenhorst
Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs Beeld Mats van Soolingen
Simone Kukenheim, wethouder OnderwijsBeeld Mats van Soolingen

Eerder deze maand lekte via Het Parool een rapport uit van het Kohnstamm Instituut over de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA), een methode waarmee Asscher als PvdA-wethouder in 2009 de strijd aanbond met het grote aantal zwakke scholen. De oppositie wil volgende week in een raadsdebat van Kukenheim weten waarom ze dat op 19 augustus afgeronde stuk niet eerder openbaarde. In een briefje aan de gemeenteraad geeft ze als verklaring dat het rapport nog niet is afgerond en dat nader onderzoek nodig is.

Een woordvoerder van de wethouder kon vanmorgen niet zeggen waarom de twee andere rapporten, die nu ook in bezit van deze krant zijn, evenmin naar de gemeenteraad zijn gestuurd. 'We gaan een feitenrelaas opstellen voor het raadsdebat van woensdag, daarin zal dit en de status van de rapporten aan bod komen.'

Het gaat om een eindrapport van de stichting Kwaliteitsondersteuning Primair Onderwijs Amsterdam, dit voorjaar aan Kukenheim aangeboden, en een evaluatie door haar eigen ambtenaren, afgerond in februari.

Paradepaardje
De KBA, kortweg de 'kwaliteitsaanpak', was lange tijd een paradepaardje van Lodewijk Asscher en de Amsterdamse PvdA. De toenmalig wethouder stuurde oud-schoolinspecteurs op zwakke scholen af en liet een verbeterplan maken. Zijn opvolger en partijgenoot Pieter Hilhorst zette vanaf 2012 die koers met enige aanpassing voort. Tussen 2009 en 2013 ging het aantal zwakke scholen terug van veertig naar vier.

In de campagne voor de raadsverkiezingen van vorig jaar nam D66 afstand van de kwaliteitsaanpak. Toen na de verkiezingen de PvdA in de oppositie belandde, zetten Kukenheim en haar partijgenoten het beleid stop. Volgens D66 opereerde de gemeente te dirigistisch. Het toppunt was volgens partijleider Jan Paternotte het door de gemeente opgestelde praktijkboek Goed onderwijs. 'Leraren worden zo gereduceerd tot lopendebandmedewerkers die nog even het schroefje erin mogen draaien,' zei Paternotte dit voorjaar. 'Als scholen niet meer zwak zijn, moet je ze ook de ruimte geven om zelf hun onderwijs in te richten.'

Zeer positief
De kritiek verhoudt zich slecht tot de drie rapporten. 'Over het algemeen zijn de [school]besturen zeer positief over de invloed van de verbeteraanpak op de kwaliteit van het onderwijs en de professionele cultuur op scholen', staat in de evaluatie, opgesteld op basis van contacten met twaalf schoolbestuurders, 22 schooldirecteuren en 51 leraren. 'Alle besturen stellen dat KBA voor verfrissing of bevestiging heeft gezorgd en daarmee een positief effect heeft.' Het door D66 bekritiseerde praktijkboek geldt als 'inspiratiebron'.

Er rijst ook een positief beeld op uit een evaluatie door de stichting Kwaliteitsondersteuning Primair Onderwijs Amsterdam (KPO), in 2013 opgericht om de 'kwaliteitsaanpak' in enigszins gewijzigde vorm voort te zetten. 'Schoolbesturen en scholen zijn tevreden over het proces van kwaliteitsonderzoeken.'

In plaats van de KBA kunnen scholen en leraren nu beurzen krijgen. Volgens ingewijden gebruikt een aantal schoolbesturen die voor 'kwaliteitsonderzoeken' die sterk lijken op de door D66 afgeschafte aanpak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden