PlusInterview

Wethouder Kukenheim: Drama in Orlando drukt ons met neus op de feiten

Amsterdamse wethouders zijn deze maand bij Gay Prides in Istanboel en Vilnius. Eerdere edities liepen daar uit op ongeregeldheden. 'Onze aanwezigheid draagt bij aan veiligheid.'

Simone Kukenheim. Beeld Rink Hof
Simone Kukenheim.Beeld Rink Hof

Wethouder Kajsa Ollongren gaat donderdag naar Vilnius. Daar zal ze Baltic Pride bijwonen. Voorgaande edities liepen er uit op gewelddadige protesten door tegenstanders van de manifestatie; discriminatie van lhbt'ers is in Litouwen aan de orde van de dag.

Ruim een week later gaat wethouder Simone Kukenheim naar de Gay Pride in Istanboel. Vorig jaar trad de politie er hard op en zette uiteindelijk traangas en waterkanonnen in. Ook in Turkije staan homorechten onder druk, zegt Kukenheim.

Wat wilt u met uw aanwezigheid bereiken?
"We willen de lokale lhbt-gemeenschap steunen bij het versterken van haar rechten. We laten de autoriteiten zien dat homorechten ertoe doen. Bovendien draagt onze aanwezigheid bij aan de veiligheid. Hoe meer buitenlandse gasten, hoe meer aandacht."

Vorig jaar ging raadslid Emre Ünver namens Amsterdam naar Istanboel, nu gaat u als wethouder. Waarom?
"De Gay Pride staat daar erg onder druk. We zijn uitgenodigd door Sisli, deelgemeente van Istanboel, waarmee wij banden onderhouden. Vorig jaar is de Gay Pride er vreselijk uit de hand gelopen, dus het is echt nodig dat we met een grote delegatie gaan. Ook raadsleden gaan mee."

Is homo-emancipatie uitgegroeid tot een Amsterdams exportproduct?
"Vorig jaar voer tijdens onze Gay Pride een boot mee van de Antilliaanse gemeenschap. Daarover is een film gemaakt; die hebben we eerder dit jaar in Curaçao laten zien. Dat heeft de nodige aandacht opgeleverd."

President Erdogan toont zich vaak lichtgeraakt over buitenlandse bemoeienis. Hij zou de aanwezigheid van Amsterdam bij de Gay Pride kunnen opvatten als provocatie.
"We zijn ons bewust van de politieke situatie. Ik heb nog geen signalen gekregen die hierop duiden. Ons programma richt zich ook vooral op de lokale lhbt-gemeenschap."

Hoe zit het met uw eigen veiligheid?
"Daarover maak ik mij geen zorgen, we houden contact met de lokale autoriteiten. Ik maak mij meer zorgen over het doorgaan van de Gay Pride."

Want vorig jaar heeft de gouverneur de ramadan gebruikt om de Gay Pride op het laatste moment te verbieden.
"We hebben nog geen uitsluitsel dat het doorgaat. Daarover maak ik mij zorgen: krijgt de Gay Pride in Istanboel wel de ruimte? We gaan sowieso. We willen lhbt-organisaties laten zien dat we achter ze staan."

Speelt het drama in Orlando een rol bij uw bezoek?
"Ja. Wat in Orlando is gebeurd, drukt ons weer met de neus op de feiten: deze mensen staan op veel plekken onder druk; zelfs in landen die al best ver zijn in hun acceptatie en wetgeving. Ik beschouw het als extra motivatie om naar andere Gay Prides te gaan."

Heeft Orlando consequenties voor de Euro Pride in Amsterdam?
"Dan zullen we ongetwijfeld stilstaan bij het drama. Wat de veiligheid betreft: we maken altijd een analyse vooraf, dat is nu niet anders. Dan overleggen we of we overgaan tot extra maatregelen. Op dit moment is iedereen vooral bezig er een mooi evenement van te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden