Wethouder Kock durft niet te beloven dat 55 miljoen euro wordt gevonden

Of de zoekgeraakte miljoenen ooit nog worden terugvonden, wilde de raad weten. Wethouder van Financiën Udo Kock (D66) kon het niet beloven.

Wethouder Udo Kock van Financiën Beeld anp
Wethouder Udo Kock van FinanciënBeeld anp

Gisteravond moest wethouder Udo Kock tegenover de raad verantwoording afleggen voor de 55 miljoen euro die de gemeente kwijt is geraakt. In een stekelig debat gaf hij omfloerst toe dat hij sommige zaken misschien anders had moeten aanpakken, maar de door de raad geëiste deemoedigheid toonde Kock niet.

Dat maakte het humeur van de raadsleden er niet beter op. 'Ik sta hier met veel chagrijn,' zei Rik Torn van coalitiepartij VVD. Hij wilde van Kock weten waarom de gemeenteraad pas dinsdag op de hoogte was gesteld van de tegenvaller, waardoor het begrotingsoverschot over 2015 omslaat in een tekort.

Ook de oppositie was onaangenaam verrast door de late mededeling. Vandaag wordt de najaarsnota besproken, die door de brief van Kock nu alweer achterhaald is.

Onvrede
De 55 miljoen euro is zoekgeraakt als gevolg van de grootscheepse re­organisatie, het opheffen van de stadsdelen en een nieuwe vorm van administreren. Daarbij is niet duidelijk welke dienst over welk potje beschikt. De angst die door veel raadsleden werd geventileerd, is dat diensten meer geld hebben uitgegeven dan de bedoeling was, en het geld dus niet tijdelijk zoek is in de administratie, maar daadwerkelijk weg is.

Kock zei dat hij zich de onvrede van de raad goed kon voorstellen. 'Als een dag voor we de najaarsnota bespreken een nieuwe tussenstand komt, komt dat ongelukkig over,' erkende hij. Maar hij had wel degelijk eerder laten doorschemeren dat er problemen waren, zei hij. Ambtenaren hadden alles op alles gezet om de zoektocht naar het geld, het 'ontvlechten' van de budgetten, voor het einde van het jaar succesvol af te ronden.

'Terugkijkend concludeer ik dat we misschien eerder hadden moeten stoppen met zoeken, dan had ik de raad ook eerder kunnen informeren,' zei Kock.

Chagrijnig
PvdA-fractieleider Marjolein Moorman nam daar geen genoegen mee. 'U had ons tussentijds ook kunnen informeren.' GroenLinksraadslid Femke Roosma verweet Kock dat hij de onzekerheid onnodig lang in stand had gehouden. Maar Kock weigerde nog dieper door het stof te gaan. Ver na middernacht vatte CDA-leider Marijke Shahsavari het debat samen: 'Ik eindig dit debat chagrijniger dan ik eraan begon.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden