Lezersbrief

‘Wethouder Ivens zoekt vijand in de verkeerde hoek’

Paroollezer Joop Klinkhamer reageert in deze lezersbrief op een brief van woensdag over de ‘falende woningmarkt’. Volgens Klinkhamer negeert de schrijver van de brief de economische dynamiek.

Woningmarkt in Amsterdam Beeld yoko heiligers
Woningmarkt in AmsterdamBeeld yoko heiligers

‘Falende (woning)markt ontbeert sturing’, schreef Laurens Ivens woensdag op Het Hoogste Woord. Ivens haalt wetenschapper Ryan Collins aan vanwege de paradox die zou bestaan tussen een licht gereguleerd commercieel bankensysteem en particulier huizenbezit.

Om te beginnen is die ‘lichte regulering’ Angelsaksisch. Ons bankensysteem is juist zwaar gereguleerd, waardoor bijvoorbeeld zzp’ers moeilijk een huis kunnen financieren en aangewezen zijn op een duurdere huurwoning.

Ivens negeert in zijn betoog alle economische dynamiek: gedurende de crisis 2008-2014 waren er genoeg woningen te koop in Amsterdam voor redelijke en soms zelfs spotprijzen, dus dat kan onmogelijk de enige oorzaak zijn. De lage rente, zou dat misschien kunnen? Een goed draaiende economie? Zou dat prijsopdrijvend kunnen werken?

Daarnaast hebben we al geruime tijd een wethouder van Economische Zaken die er met succes alles aan doet om bedrijven hierheen te halen. Tevens hebben we veel hoger opgeleiden die in hun eigen land niet aan de bak komen. Dat creëert economische dynamiek, die wél enorme druk op de woningvoorraad veroorzaakt. En helaas heeft de politiek tijdens de crisis verzuimd te investeren in de Amsterdamse huizen. Na eerst grote investeerders op de woningmarkt van zich te vervreemden, is het voor Ivens tijd om verder te reguleren.

Laten we daar eens naar kijken: zowel het onvrij maken van de vrije sector als het afdwingen van zelfbewoning bij al bestaande woningen zal zeker een duikeling in de verkoopprijs van Amsterdams onroerend goed veroorzaken (en wellicht een stijging in de buurgemeentes, net als bij het hotelbeleid van dit college).

Die prijsduikeling, in combinatie met verdere regulering, zal betekenen dat beleggers onroerend goed gaan afstoten. Dit zou wel eens kunnen samenvallen met de volgende recessie die door het grote Amerikaanse zakenleven wordt gevreesd.

Toegegeven: een dergelijke prijsduikeling, zoals Ivens waarschijnlijk wil, is pure winst voor iedereen met een goede werkgever, expat of niet, die zich permanent wil vestigen. Dus daar zitten ook goede kanten aan.

Helaas niet voor degenen die recentelijk met veel pijn en moeite de marktprijs in de periode 2015-2019 hebben betaald.

Joop Klinkhamer, Edam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden