Wethouder Ivens: 'Woningzoekende, kijk naar de regio'

Amsterdammers moeten verder kijken dan alleen de stadsgrenzen als zij in de overspannen woningmarkt van Amsterdam een huis willen. Een woning in de regio zou serieus overwogen moeten worden.

Ton Damen
Wethouder Laurens Ivens (Wonen). Beeld anp
Wethouder Laurens Ivens (Wonen).Beeld anp

Dat stelde wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) vrijdagavond in het Stadsgesprek over 'de gekte op de woningmarkt' dat Het Parool samen met De Balie organiseerde . Amsterdam moet volgens hem "groots denken" en het succes van de groei van de stad als uitdaging aannemen.

Dat kan volgens Ivens alleen als in de stad "verdicht" wordt gebouwd, waarbij hoogbouw met torens niet langer wordt geschuwd en woningzoekenden ook buiten de stad kijken.

Toch dicht bij Amsterdam
Ivens wijst op de ambitie van Amsterdam om 50.000 woningen in de stad te bouwen. "We gaan binnen enkele jaren een middelgrote stad als Leiden opnemen." Maar die huizen zullen duur zijn.

"Als we zien dat de vierkante meterprijzen in Amsterdam twee keer zo hoog liggen als in Zaandam, Purmerend en Almere dan moeten we daar gebruik van maken," aldus Ivens. "Dan moeten we die plekken met elkaar gaan verbinden. We moeten ervoor zorgen dat iemand die in Almere woont toch het gevoel heeft dat hij dicht bij Amsterdam is en dat hij snel op het Leidseplein kan zijn."

Ivens spreekt hierover geregeld met zijn collega in Almere, Tjeerd Herrema, oud-wethouder van Amsterdam. Die heeft nog voldoende bouwkavels, maar nog weinig partijen die gaan bouwen omdat de vraag naar woningen in Almere nog klein is. "Dan denk ik," aldus Ivens, "sluit Almere aan op het Amsterdamse openbaar vervoernet, en je bent een heel eind. Dan kun je 's avonds hier van het culturele aanbod genieten en toch nog met het openbaar vervoer snel thuiskomen. Dat soort keuzes moeten we maken voor Amsterdam. We moeten echt wat groter denken."

Eén woningmarkt
Ivens vindt dat dit met meerdere gemeenten geregeld moet worden. Ook Den Haag moet financieel bijdragen. "Het rijk mag wel eens laten zien dat het blij is met de groei in Amsterdam. Hoe zorg je dat de motor draaiende blijft en krachtiger wordt? Goed openbaar vervoer. Het is al van diverse kanten geopperd dat er toch maar weer eens gesproken moet worden over een IJmeerverbinding."

Ook Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporatie deed aansluitend een duit in het zakje. Hij had voor Amsterdammers die een huis zoeken een mooie oplossing. Zij kunnen volgens hem voor 900 euro huur een prachtige eengezinswoning, meteen beschikbaar, krijgen of een koopwoning voor 160.000 euro. "In Purmerend," voegde hij er aan toe. "Voor corporaties is dat tegenwoordig één woningmarkt met Amsterdam en omgeving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden