Wethouder Ivens: 'Een woonboot is geen hotel'

Het particulier verhuren van woonboten voor vakanties in Amsterdam wordt veel moeilijker. De stad gaat dezelfde regels voor het verhuur van woonruimte op het water opstellen als de regelgeving die geldt voor huizen aan de wal.

Ton Damen
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) heeft de nieuwe regels voor eigenaren van woonschepen vandaag aangekondigd. 'Een woonboot is geen hotel,' zegt Ivens. 'Woonboten lijken steeds vaker permanent gebruikt te worden als illegaal hotel. Het hoofddoel van de woonark moet wonen zijn.'

Boten vallen niet onder de huisvestingswet. Bureau Zoeklicht van de gemeente Amsterdam signaleert, aldus Ivens, een toename van het aantal meldingen van overlast door toeristen op woonboten. Dat staat volgens Zoeklicht haaks op de ontwikkeling dat steeds minder woonboten als woonruimte aangeboden worden.

Doorverhuren
Vakantieverhuur van woningen is uitsluitend toegestaan aan de hoofdhuurder. Dat geldt vanaf nu ook voor boten. De andere eisen zijn de meeste vakantieverhuurders van woonhuizen in de stad al wel bekend. Zo mogen huizen, en dus ook boten, alleen incidenteel doorverhuurd worden, maximaal zestig dagen. Voor de toeristen moet toeristenbelasting worden betaald.

Verder is altijd toestemming van de eigenaar nodig, moet het onderkomen aan alle veiligheidseisen van de brandweer voldoen en mag de verhuur niet meer dan het onderbrengen van vier personen omvatten. Tot slot mag vakantieverhuur niet leiden tot overlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden