Wethouder Ivens: ‘Airbnb-wet’ gaat niet ver genoeg

Amsterdam mist nog steeds de slagkracht om illegale verhuur via bijvoorbeeld Airbnb aan te pakken. Het wetsontwerp tegen woningmisbruik dat maandag naar de Kamer is gestuurd, voldoet niet volgens de gemeente.

Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein.Beeld anp

De grote steden hebben kritiek op het Airbnb-wetsvoorstel van minister Stientje van Veld­hoven, dat  is gepresenteerd. Ze missen een harde aanpak van de platforms die vakantieverhuur mogelijk maken, waardoor het opsporen van illegale verhuur ingewikkeld blijft.

De gemeente Amsterdam heeft, net als de andere grote steden, laten weten dat ze het on­terecht vindt dat platforms als Airbnb en Booking.com worden ontzien in de nieuwe wet, zegt wethouder Laurens Ivens. “De gemeente krijgt de plicht illegale verhuur aan te pakken, de huurder de plicht zich te registreren, maar de platforms krijgen geen enkele verplichting.”

Woonfraude

Het wetsvoorstel, dat afgelopen zomer door de ministerraad is goedgekeurd, is  naar de Tweede Kamer gegaan, voorzien van een positief advies van de Raad van State. De wet moet gemeenten meer handvatten geven de overlast van vakantieverhuur tegen te gaan. Dat is vooral in Amsterdam een issue. Vorig jaar zijn in de stad meer dan 20.000 woningen verhuurd via Airbnb, 10 procent meer dan in 2017.

De wet maakt het gemeenten mogelijk boetes op te leggen van maximaal 83.000 euro voor illegale verhuur aan toeristen. Amsterdam deelt al boetes uit voor woonfraude, waar ook vakantieverhuur onder valt als die in strijd is met de lokale regels: dus aan meer dan vier toeristen, meer dan dertig dagen per jaar of bij verhuur van een sociale huurwoning. De boetes in Amsterdam zijn nu nog maximaal 20.500 euro.

Plicht tot registreren

Amsterdammers die hun woning op Airbnb of Booking zetten, moeten zich gaan registreren. Op dit moment kan nog niet worden achterhaald welke adressen achter de advertenties op Airbnb zitten. Als de gemeente ontdekt dat een huis te lang in de verhuur staat, weet ze dus niet precies waar. Wanneer de wet is ingevoerd, moeten verhuurders bij de gemeente een nummer aanvragen om onder de advertentie te zetten. “Dat is een stuk transparanter en helpt ons bij de handhaving,” aldus Ivens.

De wethouder is blij met deze registratieplicht, maar had liever gezien dat de wet nog een stap verder was gegaan en ook de platforms verplichtingen oplegt.

‘Maximale gedaan’

“Iedereen die welwillend is, zal zo’n registratienummer vermelden in de advertentie,” zegt Ivens. “Maar ik zou willen dat de platforms verplicht worden advertenties zonder zo’n nummer tegen te houden.” Anders weet de gemeente nog steeds niet waar de illegale vakantieverhuur zich afspeelt.

Bij de regels die de gemeente zelf heeft opgesteld, speelt een soortgelijk probleem. Een Amsterdamse woning mag maximaal dertig dagen per jaar worden verhuurd, maar Airbnb verwijdert geen advertenties van woningen die al langer in de verhuur staan of die worden aangeboden aan meer personen dan toegestaan. “Het zou goed zijn als de platforms om meer inspanning wordt gevraagd,” aldus Ivens (SP).

Volgens een woordvoerder van D66-minister Van Veldhoven is ‘het maximale gedaan wat binnen de richtlijnen past’. “Als je verdergaande maatregelen wilt, moet je eerst kijken wat er in Europa nog meer mogelijk is. Daar wilde de minister nu niet op wachten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden