Wethouder in gesprek met Eigen Haard over woningprijzen Noord

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) zal corporatie Eigen Haard uitnodigen voor een gesprek over de woningen in Noord, die dusdanig in prijs dreigen te stijgen, dat de kopers moeten afhaken.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen)Beeld Rink Hof

Hij zal ook de zestien gezinnen uitnodigen, die in de veronderstelling zijn deze woningen te hebben gekocht voor een veel lagere prijs. Dit zegde Ivens woensdagochtend toe in de gemeenteraad. Het Parool publiceerde dinsdag over deze zaak.

Diverse raadsleden trekken zich het lot aan van zestien gezinnen die in 2014 uitverkoren waren voor betaalbare gezinswoningen in de Buiksloterham. Ze zouden deze huizen dit jaar kunnen betrekken voor een prijs van zo'n 260.000 euro exclusief erfpacht, met een maximale verhoging van vijf procent.

Reserveringsovereenkomst
Hiervoor tekenden ze een reserveringsovereenkomst, die na een jaar zou worden omgezet in een koopcontract. Dat laatste is niet gebeurd. De bouw is ernstig vertraagd en moet nog altijd beginnen. Eigen Haard, die met projectontwikkelaar Projecton verantwoordelijk is, heeft al laten weten dat de prijs aanzienlijk hoger zal uitvallen dan de maximale vijf procent. Hoe hoog die prijs zal zijn, is nog altijd niet bekend. De beoogde kopers weten niet waar ze aan toe zijn en vrezen dat ze de nieuwe prijs niet kunnen opbrengen. Door de oververhitte huizenmarkt zijn betaalbare alternatieven erg schaars.

Raadslid Erik Flentge van SP sprak van een 'genante manier van werken door de ontwikkelaars'. Diverse fracties onderschreven deze woorden.

Jorrit Nuijens van GroenLinks spoorde de wethouder aan met de vuist op tafel te slaan bij corporatie Eigen Haard. Ivens gaf aan geen scheidsrechter te willen zijn bij een conflict tussen twee partijen, ook omdat hij niet precies weet wat in de reserveringsovereenkomst staat. Hij heeft navraag gedaan bij de ontwikkelaars en gaf ook aan 'niet gerustgesteld' te zijn over deze zaak. Daarom nodigt hij Eigen Haard en de kopers uit voor een gezamenlijk bezoek aan de plek waar de woningen komen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden