Wethouder hield raad onwetend over faillissement Diakonie

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg) is in september vorig jaar al gewaarschuwd voor een faillissement van Thuiszorg Diakonie. Twee maanden later meldde hij de gemeenteraad dat er geen reden was voor zorgen. Vorige maand ging het bedrijf failliet.

Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst
Wethouder Eric van der Burg. Beeld anp
Wethouder Eric van der Burg.Beeld anp

'De wethouder heeft wat uit te leggen,' reageert D66-fractieleider Jan Paternotte. 'Heeft hij de raad wel goed geïnformeerd?'

Thuiszorg Diakonie had 450 mensen in dienst en was verantwoordelijk voor de thuiszorg van drieduizend Amsterdammers. Gisteren maakte Van der Burg accountantsrapportages van kantoor Dubois & Co openbaar, na een beroep van deze krant op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het gaat onder meer om een notitie van 29 september 2012, waarin staat dat er een 'continuïteitsrisico' is. Oftewel: een dreigend faillissement. Het bedrijf had twee miljoen tegoed van bv's die onderdeel vormden van een netwerk aan bv's van de eigenaren, de broers Jerrel en Roberto Jorden. Tegenover die schuld stonden weinig zekerheden. De accountant adviseerde na te gaan of het geld ooit kon worden terugbetaald.

De gemeente gaf daar geen opdracht toe. Wel werd gevraagd om een algemene indruk van de financiële situatie, zonder oordelen. Op 14 november 2012 bracht Dubois & Co nader verslag uit. Er bleek een negatief eigen vermogen van 1,5 miljoen euro en er waren meer signalen van grote problemen en wanbeleid. Desondanks gaf Van der Burg op 15 november 2012 een sussend antwoord op raadsvragen van de SP. Het accountantsonderzoek gaf 'geen aanleiding tot zorgen over de financiële situatie'.

Van der Burg reageerde vanmorgen niet op een verzoek om commentaar.

Lees vandaag meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden