Wethouder Financiën zet topambtenaar uit functie

Udo Kock, de nieuwe D66-wethouder Financiën, komt twee maanden na zijn aantreden al met een drastisch besluit om het financiële reilen en zeilen van de gemeente op orde te brengen.

Udo Kock van D66 Beeld ANP

Topambtenaar Vincent van Woerkom is uit zijn functie gezet als directeur van de gemeentelijke Directie Middelen en Control. Hij gaat andere projecten voor de gemeente uitvoeren.

Dat blijkt uit een intern bericht van de gemeente Amsterdam, in handen van deze krant.

Volgens ingewijden is het een chaos bij Middelen en Control. Deze dienst moet toezicht houden op de financiële bedrijfsvoering, maar dat gebeurt 'onvoldoende en functioneert niet naar behoren', schreef de rekeningcommissie van de vorige gemeenteraad in een concept­analyse over de verkeerde overboeking van 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen, eind december.

Waarschijnlijk één van de grootste fouten was een advies van Van Woerkom aan de toenmalige wethouder Financiën, Pieter Hilhorst, tijdens het raadsdebat over de 188 miljoen euro. Volgens diverse bronnen leidde de raad van Van Woerkom ertoe dat Hilhorst weigerde per direct bestedingslimieten in te stellen. Hierdoor kreeg de PvdA-wethouder een motie van wantrouwen aan zijn broek. De motie redde het niet, maar het imago van Hilhorst liep wel een deuk op. In januari moest hij bovendien op zijn schreden terugkeren.

Drie maanden later ging Hilhorst na een dramatisch verlopen verkiezingscampagne de geschiedenis in als de eerste PvdA-lijsttrekker die Amsterdam verloor.

Onzorgvuldig geïnformeerd
Er zijn meer voorbeelden waaruit blijkt dat de dienst niet goed functioneert. Zo waren de tarieven van de leges van 2013 niet aangepast voor 2014, doordat de gemeenteraad onzorgvuldig was geïnformeerd.
Verder heeft de raad al enkele jaren veel kritiek op de leesbaarheid van de financiële stukken, waaronder de begroting en de jaarrekening.

Ook ging de dienst de mist in bij het advies over de financiering van de derde universiteit, Amsterdam Metropolitan Solutions, waarvoor wethouder Pieter Hilhorst tegen de financiële spelregels in vrijgevallen gelden wilde inzetten. Dit leidde er krap een week voor de verkiezingen toe dat de raad andermaal twijfelde aan Hilhorsts functioneren.

In een officiële reactie stelt Amsterdam dat de gemeente in een reorganisatie zit waarbij per directeursfunctie wordt bekeken of de zittende directeur doorgaat of niet. 'Op individuele gevallen gaat de gemeente zoals gebruikelijk niet in. Ook de betrokkene zelf zal niet reageren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden