Plus

Wethouder Eric van der Burg heeft de batterij weer opgeladen

Wethouder Eric van der Burg maakt zich zorgen over de slechte sfeer in de Amsterdamse gemeenteraad. 'Niemand gunt een ander iets.'

Michiel Couzy
Wethouder Eric van der Burg Beeld Harmen De Jong
Wethouder Eric van der BurgBeeld Harmen De Jong

De batterij is weer opgeladen, zegt Eric van der Burg (50). De VVD-wethouder Zorg, Sport, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken is deze week teruggekeerd van een reis door Australië. Vijf weken lang ging hij langs de oostkust: Sydney, Melbourne, Brisbane. "Ik was toe aan een lange vakantie," zegt hij. "Als wethouder is het heel hard werken. Vakantie is er weleens bij ingeschoten."

Het was, gelukkig, een rustige zomer in de stad. Af en toe een mailtje of overleg met een ambtenaar, daar bleven de werkzaamheden bij.

Toch hield de stad hem bezig, ook in Australië. Dagelijks. "Ik heb in Sydney en Melbourne veel inspiratie opgedaan. Ik ben langs sportvoorzieningen gegaan, langs nieuwbouwprojecten, de oevers, verzorgingstehuizen. Kijken hoe ze het daar doen." Zijn ambtenaren kunnen hun borst natmaken, als Van der Burg komende week terug is op de Stopera. "Ik heb enorm veel foto's gemaakt, die zal ik zeker delen met mijn staf."

Erfpachtgelden
Woensdag begint het nieuwe politieke seizoen. Het wordt een spannend jaar, verwacht Van der Burg. De Tweede Kamerverkiezingen naderen en die zullen hun weerslag hebben op de Amsterdamse raad. Hij hoopt zelf zijn grootste politieke dossier af te ronden: het nieuwe erfpachtstelsel.

Het afgelopen politieke jaar heeft nog een zwerende wond achtergelaten De laatste vergadering voor het reces liep uit op een knetterende ruzie, met D66 als middelpunt. Inzet was de compensatie van de Joodse erfpachtgelden. Amsterdam heeft tien miljoen euro uitgetrokken om een pijnlijke episode uit de historie recht te zetten. Joodse overlevenden van de concentratiekampen kregen, bij terugkeer in de stad, aanslagen voor niet betaalde erfpacht.

Het college wil deze tien miljoen schenken aan de Joodse gemeenschap. Gezien de gevoeligheid van dit dossier streefde burgemeester Eberhard van der Laan naar unanimiteit in de raad. D66 doorbrak de eensgezindheid door op het laatste moment toch te pleiten voor individuele tegemoetkoming. Deze draai werd 's ochtends aangekondigd in NRC next.

Van der Burg liep tijdens de vergadering ­tierend door de raadzaal en keerde Paternotte demonstratief de rug toe, toen die het woord nam.

Dat kwam nogal onparlementair over.
"Absoluut. Maar, dit werk is voor mij meer dan een baan. Ik ga er vol voor. Ik zag hoe mijn fractievoorzitter Marja Ruigrok huilend in de banken zat, vanwege de onaangename wending in het debat. Wie aan Marja komt, komt aan mij."

Waarom was u zo kwaad?
"D66 heeft als grootste partij extra verantwoordelijkheid, zeker op zo'n groot dossier. De burgemeester heeft zijn best gedaan eenheid te bewerkstelligen in de raad, maar D66 kon die stap niet zetten. Natuurlijk kan een fractie een afwijkend standpunt innemen, maar dat zet je dan niet in de krant. Bovendien maakt D66 het op deze manier erg lastig voor partijen die ook weerstand ondervonden van tegenstanders."

Want?
"Voor onze partij was het ook een lastige afweging. Maar wij wilden pal achter onze burgemeester gaan staan. Dan is het lastig als een andere partij op het laatste moment afhaakt."

Zet deze ruzie de verhoudingen in het college op scherp?
"Helemaal niet. Dit was geen twistpunt, de D66-wethouders steunden de burgemeester. Dat de raadsfractie van D66 anders besloot, kan ik de wethouders niet kwalijk nemen."

Maar zet deze kwestie wel de verhoudingen binnen de coalitie D66-VVD-SP op scherp?
"Dit soort vergaderingen is altijd slecht voor de verhoudingen binnen de coalitie. Daar moeten we professioneel mee omgaan.Dit kan blijven hangen, maar dat hoeft niet."

Zijn er tijdens de vakantie nog gesprekken geweest om de ruzie bij te leggen?
"Nee. Maar we zullen in het college nog wel stilstaan bij deze vergadering, die niemand als prettig heeft ervaren."

De sfeer in het college is goed, bezweert Van der Burg. Als natuurlijke tegenstrevers VVD en SP van mening verschillen - en dat gebeurt nog weleens - dan komen ze tot een compromis. "De twee SP-wethouders zijn buitengewoon prettige collega's. We gunnen elkaar iets."

Hoe anders is het in de gemeenteraad. "Partijen gunnen elkaar te weinig. Ik zie heel veel venijn en agressie. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en ik loop toch al vijftien jaar mee. Hierover maak ik mij zorgen. Een voorbeeld: de PvdA had een plan voor grootschalige aanpak van eenzaamheid in de stad. Alle fracties vonden het een goed idee, ik ook. Toch lukte het niet tot een meerderheid te komen."

Waar komt dat venijn vandaan?
"De coalitieonderhandelingen hebben veel pijn gedaan. De PvdA ligt eruit, GroenLinks doet niet mee, de SP wel. Deze raad is ook erg onervaren, met veel nieuwkomers die moeten zich doen gelden. Dat brengt risico's met zich mee."

De oppositie klaagt dat D66 haar niets gunt.
"D66 moet leren dat de grootste partij niet alleen heel veel kan binnenhalen, maar ook veel kan gunnen. Maar dit is geen D66-vraagstuk. Kijk hoe GroenLinks en PvdA reageren als D66 het woord voert of hoe die partijen proberen om SP pijn te laten lijden. Een linkse meerderheid is mogelijk bij sommige kwesties, met steun van kleine partijen, maar dat lukt zelden."

Eric van der Burg Beeld Harmen De Jong
Eric van der BurgBeeld Harmen De Jong

- 1983-heden: lid van de VVD
- 1987-1998: deelraadslid stadsdeel Zuidoost
- 1992-1997: bestuurder stadsdeel Zuidoost
- 1997-2010: directeur Osiragroep
- 2001-2010: gemeenteraadslid Amsterdam
- Vanaf 2010 wethouder

"De Amsterdamse raad speelt veel vaker Den Haagje dan die in andere gemeenten. Hierdoor komen bepaalde zaken niet van de grond."

Hoe komt dat?
"Tussen de Amsterdamse raad en de Haagse politiek bestaan veel contacten. Haagse gebeurtenissen hebben veel invloed in de Stopera. ­Daarom moeten we waken dat de verkiezingscampagne en kabinetsonderhandelingen de raad niet te veel beïnvloeden. Natuurlijk zal ook ik campagne voeren, maar we zitten hier wel om de stad te besturen."

Vindt u het nog wel leuk, de Amsterdamse politiek?
"Ik geniet."

Wat als Mark Rutte u belt voor een plekje in het nieuwe kabinet?
"Daar ga ik niet van uit. Ik sluit natuurlijk niets uit en als ik gebeld word, zal ik niet meteen nee zeggen, maar ik hoef niet gebeld te worden. Het liefst blijf ik hier tot mijn tachtigste wethouder."

U bent te links voor de landelijke VVD?
"Dat zeggen ze. Soms schuurt het inderdaad, maar ik kan het met iedereen goed vinden binnen de VVD. Mijn relatie met Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra is goed."

Wilt u na deze termijn opnieuw de VVD aanvoeren in Amsterdam?
"Daar ben ik nog niet uit. Ik ben een politiek dier en ik zal heel mijn leven politiek of maatschappelijk bezig zijn. Een overstap naar het bedrijfsleven om daar veel geld te verdienen zal ik niet maken. Als ik mijn gevoel nu zou volgen, wil ik heel lang wethouder blijven. Maar we hebben nog twee jaar te gaan."

Ik heb weleens de indruk dat het debat in de raad u te makkelijk afgaat en dat u dan aan gallery play doet. Klopt dat?
"Ik krijg voldoende weerwerk hoor, maar het klopt dat ik soms wat probeer uit te lokken. Ik houd van het debat en het politieke spel. Dat is niet altijd even handig. Maar ik ben nu eenmaal wie ik ben."

Eric van der Burg

Geboren op 9 oktober 1965 in Amsterdam. Hij doorliep het Augustinuscollege in Amsterdam-Zuidoost en studeerde daarna Nederlands recht en notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam (niet afgemaakt).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden