Wethouder eist actie Inspectie bij Amstelveens verzorgingstehuis

Wethouder Herbert Raat trekt aan de noodbel over de situatie bij verzorgingstehuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Mij bereiken dusdanig ernstige signalen over de zorgverlening in uw verpleeghuis dat ik deze rechtstreeks bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg neerleg,' schrijft de Amstelveense wethouder in een brief aan het tehuis.

Raat (wethouder Zorg) eist onmiddellijke actie van de Inspectie. De wethouder ontvangt al maanden foto's en berichten van kinderen van bewoners van het verpleeghuis. Volgens deze berichten is er bij Nieuw Vredeveld een groot tekort aan personeel, worden incontinente ouderen niet verschoond en is het ronduit smerig. Op foto's die Raat bij zijn brief heeft gevoegd zijn onder andere vieze kleren te zien, een badkamervloer met ontlasting en smerig meubilair.

Ondanks het feit dat de toezicht van het verzorgingstehuis officieel niet onder de verantwoordelijkheid van de wethouder valt -die ligt bij de zorgverzekering- voelt hij zich wel verantwoordelijk. "Als bewoners in Amstelveen niet goed worden verzorgd, dan moeten wij als gemeente daar voor knokken."

'Code rood'
Kinderen schrijven aan de wethouder, omdat ze zeggen ten einde raad te zijn en spreken van 'code rood'. Familieleden gaan dagelijks langs mij hun ouders om er zeker van te zijn dat het goed met hen gaat.

Het feit dat vertrekkend voorzitter van Stichting Brentano, waar Nieuw Vredeveld onder valt, bijna drie ton meekreeg zet ook kwaad bloed bij familieleden. 'Betalen onze ouders hiervoor?' vragen zij zich af in de brieven aan de wethouder. Het bedrag is volgens het jaarverslag van de stichting conform de vertrekregeling zoals die was vastgelegd in het contract van de voorzitter.

Zeer betrokken medewerkers
Raat legt het probleem nadrukkelijk bij de leiding, niet de medewerkers, van Nieuw Vredeveld neer. 'Van betrokkenen begrijpen wij dat de medewerkers van het verpleegtehuis zich met hart en ziel inzetten,' schrijft hij in zijn brief.

Ook personeelsleden hebben bij Raat aangeklopt. Zij spreken van een angstcultuur waarbij er te hard gewerkt moet worden en er te weinig personeel is, terwijl het constante risico van ontslag of overplaatsing boven het hoofd hangt. Werknemers die al 25 jaar in dienst zijn zouden te horen krijgen dat ze of zelf ontslag moeten nemen of anders gedwongen overgeplaatst zullen worden.

'Verrast door brief'
Lies Zuidema, voorzitter van Stichting Brentano Amstelveen, waar het tehuis onder valt, zegt verrast te zijn door de brief van Raat. Ja, er zijn eerder problemen geconstateerd, maar daar is het verzorgingstehuis al maanden mee aan de slag. "De brieven en foto's die de wethouder aanhaalt dateren allemaal van voor maart of eerder," zegt Zuidema. "Sindsdien hebben we een verbeterplan en zijn we regelmatig in gesprek met de Inspectie."

Raat zegt desgevraagd afgelopen week nog klachten en nieuwe foto's te hebben ontvangen. "We hebben eerder om tafel gezeten met het verzorgingstehuis en de zorgverzekeraar, maar het gaat gewoon nog niet goed, terwijl daar hele kwetsbare mensen zitten."

De hele brief van Raat, inclusief klachten en foto's, is hier te vinden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden