Wethouder Dijksma uit zorgen over gang van zaken Uber

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) zegt zorgen te hebben over de gang van zaken bij taxibedrijf Uber. Burgemeester Halsema gaat het lidmaatschap van Uber van de Amsterdam Economic Board aan de orde stellen.

Wethouder Sharon Dijksma maakt zich zorgen over de incidenten waarbij taxibedrijf Uber steeds is betrokken Beeld ANP
Wethouder Sharon Dijksma maakt zich zorgen over de incidenten waarbij taxibedrijf Uber steeds is betrokkenBeeld ANP

Dat stelden beide bestuurders gisteren in reactie op vragen vanuit de gemeenteraad naar aanleiding van een aantal dodelijke ongevallen waarbij Uberrijders betrokken waren en het nieuws dat er stevig wordt gehandeld in accounts van het taxibedrijf.

Wethouder Dijksma gaat binnenkort praten met Uber over de verschillende incidenten waardoor het taxibedrijf in opspraak is geraakt. Zij is bezorgd, maar stelde ook niet bevoegd te zijn het beleid ten aanzien van taxi's te veranderen. "Daarover ben ik ook in gesprek met staatsecretaris Stientje van Veldhoven."

16 uur werken
Bij een ongeval op de Rozengracht overleed twee weken geleden een voetganger nadat hij was aangereden door een Ubertaxi. Er gaan al langer verhalen rond over chauffeurs van Uber die veel te veel uren werken, soms wel 16 uur per dag. Of dat bij dit ongeval een rol speelde, is onderwerp van onderzoek.

Verschillende raadsleden stelden kritische vragen over Uber. Numan Yilmaz van Denk noemde de praktijken van Uber 'gif'. Tier Bakker van de SP vroeg of het bedrijf niet te omstreden is om lid te zijn van de Amsterdam Economic Board. Burgemeester Halsema stelde het lidmaatschap aan de orde te zullen stellen.

Zonder vergunning
Dennis Boutkan (PvdA) noemde het ernstig dat de kans bestaat dat er door de handel in Uber-accounts chauffeurs op taxi's door de stad rijden die geen vergunning hebben. Dijksma deelde deze zorgen. "Ik mag niet uitsluiten dat dat inderdaad het geval is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden