Wethouder Dijksma: parkeerboete moet omhoog

De parkeerboete moet omhoog, ­zodat die niet goedkoper wordt dan de prijs van een dagkaartje. Gedacht wordt aan een verhoging tot 75 euro, een stijging van ruim de helft.

De parkeerboete moet omhoog, ­zodat die niet goedkoper wordt dan de prijs van een dagkaartje. Beeld ANP
De parkeerboete moet omhoog, ­zodat die niet goedkoper wordt dan de prijs van een dagkaartje.Beeld ANP

Het gaat om de boetes voor het niet betalen van parkeergeld. Wethouder Sharon Dijksma (Parkeren) vindt het noodzakelijk dat de naheffingsaanslag, zoals de parkeerboete wordt genoemd, omhoog gaat. Ze is hiervoor aan het lobbyen in Den Haag, zei ze donderdagavond, in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

De naheffingsaanslag is nu 49 euro, maar door de verhoging van de parkeertarieven in 2019 dreigt een dagkaart in sommige gebieden duurder te worden dan een boete.

Hogere kosten
Volgens Dijksma heeft Amsterdam het probleem zelf veroorzaakt doordat deze gemeente een zeer efficiënt stelsel heeft ingevoerd om het betalen van parkeergeld te handhaven.

"Wij moeten helderheid krijgen van het ministerie, zodat we ons gelegitimeerd voelen om de naheffing hoger te maken. Doe je dat niet, dan krijg je calculerend gedrag en dat wil je niet," verklaart Dijksma haar wens.

Eigenlijk mag een gemeente alleen de kosten in rekening brengen die nodig zijn om de niet betaalde parkeerbelasting te incasseren. In het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen staat precies beschreven welke kosten dit zijn.

Arbeidskosten zijn in de wet een belangrijke factor, maar die post is in Amsterdam zeer laag geworden door de digitalisering van de handhaving. Dijksma wil ook andere kosten in rekening kunnen brengen, zodat de prijs van een bon omhoog kan.

Onduidelijk is nog aan welk bedrag de wethouder zit te denken.

Parkeerapp
Boutkan denkt dat een verhoging tot omstreeks 75 euro ervoor zal zorgen dat automobilisten netjes geld in de meter zullen gooien of de parkeer-app aanzetten. Of dat lukt is de vraag, want het wettelijk maximum voor de naheffingsaanslag ligt nu op 62 euro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen oordeel gegeven over het verzoek van Dijksma.

In 2017 legde Amsterdam ruim 780.000 naheffingsaanslagen op. Komend jaar wil Amsterdam het uur­tarief voor bezoekers verhogen naar 7,50 euro in het centrum; ook in andere wijken gaan de prijzen omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden