Wethouder: 'Curator brak onderhandelingen Slotervaart af'

De curator van het failliete MC Slotervaart heeft onderhandelingen over de verkoop van het gebouw aan de gemeente Amsterdam op oudejaarsdag eenzijdig afgebroken, terwijl het stadsbestuur dacht dat op korte termijn overeenstemming bereikt zou kunnen worden.

Bas Soetenhorst
Het gebouw behoudt een zorgfunctie en de gemeente heeft het eerste recht van koop Beeld ANP
Het gebouw behoudt een zorgfunctie en de gemeente heeft het eerste recht van koopBeeld ANP

Dit schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Daarin wordt de vrees uitgesproken dat de curator door onduidelijkheid te creëren over het voorkeursrecht van de gemeente bij verkoop, een 'onjuiste voorstelling van zaken' geeft en zaken gaat doen met 'opportunistische vastgoedpartijen'.

De gemeente vestigde het voorkeursrecht op het ziekenhuis juist om te voorkomen dat vastgoedcowboys hun slag zouden kunnen slaan. Eerder deze maand klaagden de curatoren dat het gemeentelijke voorkeursrecht andere potentiële kopers afschrikt. Het kan prijsverlagend werken en daardoor schuldeisers benadelen, vrezen de curatoren.

Recht van koop
Het stadsbestuur schrijft bezorgd te zijn over opmerkingen van de curatoren in de pers, dat het voor andere geïnteresseerde partijen onduidelijk kan zijn of er wel of geen voorkeursrecht op het pand berust en of het de bestemming als ziekenhuis zal behouden.

Wat het college betreft kan daar geen misverstand over bestaan: het gebouw behoudt een zorgfunctie en de gemeente heeft het eerste recht van koop. Daarbij benadrukt het college dat aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan om te garanderen dat een marktconforme prijs wordt overeengekomen met de curator.

De gemeente waarschuwt dat als de curator het gebouw aan andere partijen verkoopt achter de rug van de gemeente om, dit via de rechter kan worden teruggedraaid. Ook wordt de curator gemaand rekening te houden met het naburige Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat ruimte in het gebouw huurt en betrokken moet worden bij toekomstplannen.

Curator Marc van Zanten weerspreekt dat sprake is geweest van onderhandelingen. "Ik ga de brief nog eens rustig lezen, maar kan u nu wel alvast zeggen dat er geen onderhandelingen zijn geweest, laat staan dat die eenzijdig door mij zijn afgebroken. Daar wil ik het voor nu bij laten."

Lees ook: Reconstructie: de doodsstrijd van het vervallen MC Slotervaart en Alles over het einde van MC Slotervaart

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden