Wethouder bezorgd over stoppen taalles in noodopvang

Wethouder Eric van der Burg maakt zich zorgen over de situatie in de Amsterdamse noodopvang, waar vrijwilligers die taalles geven aan asielzoekers, niet meer welkom zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van der Burg gaat hierover in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die verantwoordelijk is voor de noodopvang van asielzoekers.

Deze week kreeg het Amsterdamse Buurvrouwen Contact (ABC) te horen van COA dat het geen taallessen meer mag geven in de noodopvang. "Wij wilden graag doorgaan," zegt Mirjam Meijs, directeur van ABC, "maar we passen niet meer in het plaatje."

Locaties
In de stad zijn vier locaties voor noodopvang van asielzoekers, die wachten op registratie in Ter Apel en uiteindelijk een plek ik een asielzoekerscentrum. De gemeente voerde lange tijd de regie in deze opvang en zorgde, met hulp van vrijwillgers, voor tal van activiteiten, zoals taalles, trainingen, museumbezoek en sport.

"Amsterdam had een ruim aanbod," aldus Van der Burg, "we krijgen signalen dat dit minder wordt."

Sinds 1 april heeft COA het beheer overgenomen en sindsdien is sprake van versobering. Asielzoekers mogen niet meer zelf koken en de taallessen door ABC zijn beëindigd. "De asielzoekers in de noodopvang hebben recht op bed, bad, brood," zegt een woordvoerder van COA.

"Taallessen zijn niet standaard. Dit wil niet zeggen dat helemaal geen lessen meergegeven kunnen worden. Dat hangt af wat vrijwillgers aanbieden."

Vrijwilligers
ABC is een professionele organisatie die werkt met vrijwilligers, die veelal afkomstig zijn uit het onderwijs. De organisatie bestaat vijftien jaar en geeft les aan zo'n driehonderd mensen in de stad die slecht Nederlands spreken.

"Ik hoop dat COA doorgaat met taallessen, maar op dit moment zijn die er niet meer," zegt Meijs. Deze week gaf een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad aan in deze krant zich zorgen te maken over de integratie van asielzoekers in de noodopvang.

De procedure duurt lang en onderwijl mogen ze weinig doen. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot achterstanden in hun integratie.

De raad wil dat het kabinet werk maakt van ingeratie om te voorkomen dat vluchtelingen die mogen blijven, uitgroeien tot een nieuwe sociale onderklasse.

Zie ook: In de wachtkamer tot de puf eruit is [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden