Wethouder: Amsterdam heeft meer bevallingscentra nodig

Amsterdam heeft meer bevallingscentra nodig om het tekort aan bedden op de afdeling verloskunde van de ziekenhuizen op te lossen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit zei wethouder Eric van der Burg donderdag tijdens een spoeddebat naar aanleiding van artikelen in Het Parool waarin ziekenhuizen in Amsterdam meldden honderden keren per maand nee te moeten verkopen aan vrouwen die op het punt staan te bevallen.

Volgens Van der Burg overlegt verzekeraar Zilveren Kruis momenteel met verloskundigen over de inkoop van tweeduizend extra plekken in bevallingscentra. De wethouder ziet hier meer in dan in het uitbreiden van het aantal bedden op de afdelingen verloskunde van de ziekenhuizen.

16 procent
Bevallingscentra zijn geschikt voor vrouwen die niet thuis willen bevallen, maar geen medische indicatie hebben en dus niet naar het ziekenhuis hoeven. In Amsterdam kiest nog maar 16 procent van de ouders voor een thuisbevalling.

Van der Burg had al toegezegd het tekort aan bedden en personeel in de Amsterdamse ziekenhuizen aan te kaarten bij de minister. Op drukke momenten ontstaan ook problemen op de spoedeisende hulp en bij de ambulancedienst.

Prikkel
PvdA staat niet te springen om stukjes Amstelveen aan Amsterdam toe te voegen. Deze suggestie kwam onlangs in de raad om ervoor te zorgen dat ouders die voor de bevalling moeten uitwijken naar Amstelveen, toch de geboorteplaats Amsterdam in het paspoort van hun kind kunnen laten zetten.

"Zo maken we het ziekenhuizen wel erg makkelijk. Welke prikkel hebben ze dan nog om het tekort aan bedden weg te werken," aldus Maarten Poorter, die het debat had aangevraagd met D66.

Van der Burg benadrukt dat Amsterdamse ziekenhuizen een regionale functie hebben en dus ook patiënten uit de regio moeten opvangen. Amsterdammers hebben hierbij niet automatisch voorrang.

Lees ook: Jammer, geen Amsterdammer: 'Het knaagt wel' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden