Wethouder Amstelveen weg om seksueel getinte chats met meisje

PvdA-wethouder Jeroen Brandes uit Amstelveen is opgestapt vanwege grensoverschrijdende contacten met een meisje van 16.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat staat in een vertrouwelijke brief die waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn dinsdagochtend naar de gemeenteraad van het dorp heeft gestuurd, en in het bezit is van Het Parool.

Afgelopen vrijdag legde Brandes (48) plotseling al zijn taken neer vanwege 'zwaarwegende persoonlijke redenen.' Nu is duidelijk waarom hij twee dagen na zijn herverkiezing alweer moest opstappen.

Volgens ingewijden uit de gemeenteraad van Amstelveen is Brandes gedurende zijn wethoudersjaren in persoonlijke chatgesprekken met een meisje van 16 veel te ver gegaan. In seksueel getinte chats zou Brandes diverse toenaderingspogingen hebben gedaan tot intieme contacten met het meisje.

Aangifte
Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan. Of er ook fysieke contacten zijn geweest tussen de jonge vrouw en Brandes is niet bekend gemaakt. Brandes had onder meer jeugdzaken en jeugdzorg in zijn portefeuille.

Geconfronteerd met de chatconversaties hebben Brandes en Eenhoorn samen besloten dat de wethouder niet kon aanblijven. Seksueel contact tussen een volwassene en een jongere tussen de 16 en 18 is in beginsel niet verboden, maar daarmee wil Eenhoorn de zaak niet afdoen.

'Op zich, om met de advocaat van oud-wethouder Brandes te spreken, is een dergelijk contact met een zestienjarig meisje niet strafbaar,' schrijft de burgemeester. 'Maar het is in geen enkel opzicht acceptabel, om het voorzichtig uit te drukken, zeker niet voor iemand die werkzaam is in het openbaar bestuur.'

Onaanvaardbaar
De vrouw uit Amstelveen, inmiddels meerderjarig, is vorige week met de belastende chatconversaties naar Eenhoorn gestapt om haar beklag te doen. Hoewel net herkozen in de raad, heeft Brandes zich inmiddels ook teruggetrokken als raadslid.

'Grensoverschrijdend gedrag kan nooit worden geaccepteerd in het openbaar bestuur,' waarschuwt Eenhoorn. 'We leven mee met de jonge vrouw, die de dupe is van het onaanvaardbare gedrag van de wethouder.'

Integriteitsproblemen
Brandes was tussen 2006 en 2014 directeur van het Kinder Kook Café, onderdeel van BSO Vondelpark in Amsterdam, en was ook actief als verenigingsbegeleider van de KNVB in de regio.

Amstelveen gaat naar aanleiding van de klachten tegen Brandes zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisatie na of er meer integriteitsproblemen opduiken rondom de wethouder.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden