Plus

Wethouder Abdeluheb Choho: 'Democratie is nooit af'

Minder politiek, meer democratie. Dat wil wethouder Abdeluheb Choho bereiken met het nieuwe bestuurlijke stelsel voor Amsterdam.

Roelf Jan Duin en Patrick Meershoek
Abdeluheb Choho: 'Ik hoop op mensen die tegengas geven. Lastige mensen, de mensen die mij stalken op Twitter. Zij kunnen straks meehelpen aan het besturen van deze stad' Beeld anp
Abdeluheb Choho: 'Ik hoop op mensen die tegengas geven. Lastige mensen, de mensen die mij stalken op Twitter. Zij kunnen straks meehelpen aan het besturen van deze stad'Beeld anp

Het is gedaan met de bestuurscommissies. Vanaf 2018 worden de zeven stadsdelen niet meer bestuurd door verkozen politici, maar krijgen ze drie dagelijks bestuurders die door het college zijn benoemd.

Daarnaast komen in de 22 gebieden waarin Amsterdam is opgedeeld gekozen adviescommissies, die dienen als de 'oren en de ogen van de buurt'. Politieke partijen worden in deze commissies buitenspel gezet, de leden worden op persoonlijke titel verkozen. "Een echte democratische proeftuin, heel spannend," vindt wethouder Abdeluheb Choho.

Waarom moet het bestuurlijk stelsel in ­Amsterdam opnieuw op de schop?
"Democratie is nooit af, je moet altijd openstaan voor verbeteringen."
"In dit stelsel zijn voor mij drie dingen belangrijk: nabijheid, participatie en transparantie. De 22 gebieden waarin Amsterdam is ­onderverdeeld krijgen een eigen adviescommissie die nog dichter bij de burger staat dan de bestuurscommissies.

Ik wil ook meer ruimte geven aan initiatieven uit de buurt. Daarnaast moet voor iedereen duidelijk worden wie waar over gaat."

Want dat is nu niet het geval?
"Alex Brenninkmeijer, die in opdracht van de gemeente het bestuurlijk stelsel onderzocht, constateerde terecht een weeffout in het huidige systeem. De bestuurders van de stadsdelen hebben een dubbelmandaat: ze fungeren als verlengd bestuur van het college, maar ze zijn ook verkozen en hebben dus een eigen mandaat van de kiezer. Dat zorgt voor onduidelijkheid voor de Amsterdammer en onnodig politiek ­gekrakeel."

De stadsdeelbestuurders worden straks ­benoemd door het college. Dat worden dus ­allemaal partijgenoten.
"Dat kan, maar hoeft niet. Het lijkt me vooral belangrijk dat het goede bestuurders zijn. De drie stadsdeelbestuurders gaan wel echt als verlengd bestuur functioneren: ze vallen onder verantwoordelijkheid van de wethouders, die weer gecontroleerd worden door de raad."

Wie moeten in die adviescommissies gaan ­zitten?
"Het wordt een personenstelsel: mensen uit de buurt kunnen zich verkiesbaar stellen en moeten ook echt campagne gaan voeren voor zichzelf."

Abdeluheb Choho

De wethouder wil met een nieuw stelsel het bestuur van de stadsdelen dichter bij de burger brengen

"Als zij verkozen zijn moeten ze initiatieven uit de buurt ophalen, helpen bij het opstellen van gebiedsplannen en het college adviseren over wat er speelt in de buurt. "

"Ik hoop op mensen die tegengas geven. Lastige mensen, de mensen die mij stalken op Twitter. Zij kunnen straks meehelpen aan het besturen van deze stad."

Vreest u niet dat die akelige en machtsbeluste politieke partijen zich ertussen wringen? Zij kunnen veel beter campagne voeren dan eenlingen.
"Ik vind politieke partijen niet per se akelig. ­Leden van partijen kunnen zich inderdaad ook kandidaat stellen. Maar als iemand verkozen is om de stem van De Baarsjes te laten horen, maar in plaats daarvan alleen maar partijpolitiek bedrijft, dan heeft hij of zij heel wat uit te leggen aan bewoners."

De afgelopen maanden lag het college behoorlijk overhoop met de bestuurscommissies. Die protesteerden hevig tegen een bezuinigingsmaatregel die hun vanuit de Stopera was opgelegd. Speelt die ruzie mee in het besluit om het stelsel te herzien?
"Nee, totaal niet. De afgelopen twintig jaar waren er wel vaker conflicten tussen de stadsdelen en de gemeente. Dat kwam vaak door dat dubbelmandaat, maar kwam ook voor 2014 al voor."

"Amsterdammers hebben geen boodschap aan politiek gedoe. Het maakt ze niets uit waar een besluit wordt genomen, maar ze willen wel een bestuurder die aanspreekbaar is. Het nieuwe stelsel staat voor minder politiek, en meer democratie."

Over politiek gesproken: denkt u dat dit plan op voldoende steun in de raad kan rekenen?
"Geen enkele partij heeft dit stelsel in het verkiezingsprogramma staan. Maar ik vraag de raadsleden om met een open blik naar dit voorstel te kijken, omdat ik denk dit het beste voorstel is voor Amsterdam."

Een stelsel dat langer dan vier jaar mee kan?
"Zoals ik al zei: democratie is nooit af, maar ik denk dat we hiermee een stelsel krijgen dat nog heel lang kan bestaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden