Wetenschappers en ruimtevaart op zondag

Hersenwetenschapper Dick Swaab is de grote publiekstrekker tijdens het evenement Kennis op Zondag in het Museon in Den Haag. Maar behalve Swaab komt er nog een tiental wetenschappers op allerlei terreinen lezingen geven. Zo vertelt Stan Bentvelsen over de ontdekking van het Higgs-deeltje en Joris Dik over kunst van Rembrandt en Van Gogh.

André Kuipers in de Space Expo Beeld anp
André Kuipers in de Space ExpoBeeld anp

Kunst op Zondag is georganiseerd door onder meer de wetenschappelijke organisaties NWO en KNAW.

Ook op andere plaatsen in het land zijn zondag wetenschappelijke evenementen. Zo kunnen geïnteresseerden astronaut André Kuipers ontmoeten op de open dag van Estec in Noordwijk, het Europese testcentrum voor satellieten. Ook krijgen de bezoekers een rondleiding langs de zogeheten 'cleanrooms', de hypermoderne ruimtes waar satellieten worden gebouwd. Registreren is verplicht.

Het ruimteonderzoeksinstituut SRON in Utrecht opent eveneens zijn deuren. Bezoekers kunnen er onder meer een model op ware grootte van het instrument HIFI zien. Dat is een Nederlands onderdeel van de Europese ruimtetelescoop Herschel. De HIFI zoekt naar moleculen van water in het heelal. Daarmee hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de vroegste geschiedenis van sterren en planeten.

Deze maand is omgedoopt tot Oktober Kennismaand. Door het hele land zijn gedurende deze maand meerdere wetenschappelijke evenementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden