Wetenschappers en milieuorganisaties woedend om Keystone XL-rapport

Klimaatwetenschappers en milieuorganisaties zijn niet te spreken over een langverwacht rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken over de omstreden Keystone XL-pijpleiding. "Zeggen dat de teerzanden geen grote klimaatimpact hebben, is absurd", zegt NASA-wetenschapper James Hansen, een van de meest gerenommeerde klimaatwetenschappers ter wereld.

Redactie
Aanleg van de Keystone pijpleiding Beeld reuters
Aanleg van de Keystone pijpleidingBeeld reuters

De opvallendste conclusie uit het rapport is dat de aanleg van de pijpleiding geen grote impact zou hebben op de uitstoot van de teerzanden in Canada. De olie die daar geproduceerd wordt vindt toch wel haar weg naar de markt, luidt de redenering.

Milieuorganisaties en klimaatwetenschappers zijn het hier niet mee eens. Het rapport houdt volgens hen geen rekening met het feit dat de aanleg van de pijpleiding de productie van de teerzanden zal stimuleren.

De 2753 kilometer lange pijpleiding zou dagelijks zeven- tot achthonderdduizend vaten olie uit de Canadese teerzanden in Alberta naar de raffinaderijen in Illinois (VS) pompen. Het project is erg omstreden. Omwonenden zijn bang voor lekkages en milieuverenigingen wijzen op de gevolgen voor het klimaat en het milieu. Een vat olie uit de teerzanden is anderhalf keer zo schadelijk voor het milieu als conventioneel gewonnen olie.

Ook de Sierra Club, de grootste milieuvereniging in het land, is niet te spreken over het rapport. "We zijn verbijsterd hoe het ministerie de negatieve effecten van de vuilste olie op aarde voor ons klimaat onderkent, maar tegelijk beweert dat de voorgestelde leiding 'waarschijnlijk niet tot significante ongewenste milieueffecten zal leiden'. Of die fout nu moedwillig of toevallig is, dit rapport is ronduit fout werk", reageert directeur Michael Brune.

De directeur roept de Amerikaanse president Obama op om zijn beloftes na te komen. "President Obama heeft gezegd dat hij zich inzet om de klimaatcrisis te bestrijden. Als dat zo is, moet hij het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de prullenmand verwijzen en de vuile en gevaarlijke pijpleiding verwerpen."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden