Wet laat psychiaters patiënten gedwongen thuis behandelen

Psychiatrische patiënten tegen hun zin behandelen in hun eigen woon­kamer. Het kan door de nieuwe Wet verplichte ggz. De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met een wetswijziging.

Jop van Kempen
De wet is ingediend door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Als het aan haar had gelegen, was de zaak nog scherper aangezet Beeld ANP
De wet is ingediend door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Als het aan haar had gelegen, was de zaak nog scherper aangezetBeeld ANP

'De wet is verandering ten goede," zegt Jeroen Zoeteman, psychiater en manager behandelzaken van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.

"In de oude situatie kwam het voor dat je patiënten verplicht moest opnemen in een kliniek, maar niet meteen kon behandelen. Door de nieuwe wet hoef je patiënten niet op te nemen om ze gedwongen te behandelen. De focus is verschoven van opname naar behandeling. Dat is een vooruitgang, want patiënten hebben meestal meer baat bij behandeling dan bij een opname."

Gedwongen
In theorie kunnen psychiaters vanaf 1 juli 2018 - de beoogde ingangs­datum van de wet - iemand gedwongen behandelen in zijn eigen huis. In noodgevallen kan zelfs de politie erbij komen om iemand in bedwang te houden voor een prik antipsychoticum in de bil.

"Maar in de praktijk zal het vaker voorkomen dat de psycholance iemand naar de kliniek brengt voor een prik," aldus Zoeteman. "Zo werkt een soortgelijke wet in Noorwegen en Engeland ook. Dat is beter dan iemand thuis met geweld behandelen."

Wat ook verandert in de nieuwe wet, is de rol van de familie en andere betrokkenen. Bij gedwongen behandeling wordt de familie verplicht geconsulteerd.

Zo moet worden voorkomen dat onschuldige slachtoffers vallen, zoals bij Bart van U., die zware psychiatrische problemen had. Hij vermoordde Els Borst en zijn zus Loïs, terwijl naasten al lang aan de bel hadden getrokken.

Behandeling
De wet is ingediend door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Als het aan haar had gelegen, was de zaak nog scherper aangezet.

Schippers pleitte ook voor een gedwongen observatiemaatregel. Mensen met een stoornis maar zonder duidelijk gevaar voor zichzelf of hun omgeving zouden drie dagen ter observatie mogen worden opgenomen in een kliniek.

Vorige week wees de Tweede Kamer die maatregel echter af - tot genoegen van Zoeteman, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en patiëntenverenigingen, die dat een te ingrijpende vorm van vrijheidsberoving vonden.

Het gros van het werkveld vindt het wel goed dat de focus in de acute psychiatrie verschuift van opname naar behandeling. Mad Pride, een cliëntenvereniging, is echter tegen. Dat er een psychiater aan huis komt, zou te veel inbreuk maken op de privacy. "De schizofreen krijgt er een stem bij in zijn hoofd: die van de surveillant."

Zie ook: Opgehaald door de psycholance: 'Meneer, hier is uw ruimteschip' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden