Wet 'Blokhokken' in Amsterdam van kracht

De nieuwe wet die het op termijn mogelijk maakt om nieuwe, kleine sociale huurwoningen tot veertig vierkante meter in Amsterdam en Utrecht te exploiteren als dure vrije sectorwoningen wordt zaterdag van kracht.

Het gaat om kleine, nieuwe woningen tot maximaal veertig vierkante meter die tussen 2018 en 2022 worden opgeleverd.Beeld anp

VVD-minister Stef Blok hoopt met de maatregel de bouw van huurwoningen in de vrije sector te stimuleren. Het gaat om kleine, nieuwe appartementen en studio's tot maximaal veertig vierkante meter die tussen 2018 en 2022 worden opgeleverd. Volgens het huidige puntenstelsel, dat de huren van sociale huurwoningen bepaalt, kunnen die woningen vrijwel nooit in de vrije sector belanden.

Met het nieuwe puntenstelsel, dat voor de regio's Amsterdam en Utrecht gaat gelden, mogen die woningen straks wel in de vrije sector verhuurd worden, tegen elke prijs. De wet stimuleert ook de ombouw van leegstaand vastgoed naar vrije sector huurwoningen. Dat gebeurt door woningen na ombouw of renovatie met extra punten te belonen als ze zeer energiezuinig zijn.

"Er is een ontzettend tekort aan betaalbare woningen in de vrije sector, bijvoorbeeld voor alleenstaanden," aldus de woordvoerder van minister Blok. Het is voor investeerders nu vaak niet aantrekkelijk nieuwe appartementen te bouwen, als de huren onder de huurgrens van 710,68 euro blijven. "Ze bouwen nu niet, of ze bouwen grotere huizen zodat ze toch boven de huurgrens komen."

Onbetaalbaar
Critici vrezen dat als woningen van dertig vierkante meter 800 euro gaan kosten, de huren van appartementen van vijftig vierkante meter ook verder opgeschroefd worden, met als gevolg onbetaalbare woningen. Peter Boelhouwer, sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft, waarschuwde in mei in Het Parool: "Ik vind dat mensen uitgeknepen worden. Dit is het uitlokken van woekerwinsten. En de Blokhokken hebben een prijsopdrijvende werking voor grotere huizen."

Zowel de SP-fracties in Amsterdam als die in Den Haag hebben de 'Blokhokken' te vuur en te zwaard bestreden. In Den Haag werd bereikt dat dit deel van de wet pas vanaf 2018 in Amsterdam en Utrecht wordt uitgevoerd. In Amsterdam is wethouder Laurens Ivens van Wonen (SP) bij motie door een meerderheid in de gemeenteraad opgeroepen om de nieuwe wet zo lang mogelijk tegen te houden en de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. SP-raadslid in Amsterdam Erik Flentge: "Ik wil dat de gemeente aan alle knoppen draait om Blokhokken in Amsterdam te voorkomen."

Aanval
Flentge is bang dat deze maatregel de huren opdrijft tot het niveau van woningmarkten in Parijs of Londen. "Dit is een grote aanval op onze sociale volkshuisvesting." Volgens Flentge leidt de maatregel niet tot de extra bouw van woningen. "Investeerders staan in de rij om hier te bouwen, ook voor de kleinere woningen. Deze maatregel is een rechtstreekse bonus in de zakken van de vastgoedinvesteerders."

Het beleid moet vooral de doorstroom bevorderen en de bouw van goedkopere woningen stimuleren, aldus de woordvoerder van de minister. De maatregel is dan ook niet zozeer bedoeld voor Amsterdam Centrum, maar vooral voor omliggende gebieden waar de bouw achterblijft. "Wij zorgen voor betaalbare huurwoningen, het is aan gemeenten om ervoor te zorgen dat de woningen betaalbaar blijven."

Schaarste
De Woonbond verklaarde eerder al tegen de maatregel te zijn. "De bedoeling van het puntenstelsel is het voorkomen van schaarstehuren en dit principe zet Blok nu in Amsterdam en Utrecht, schaarstegebieden bij uitstek, overboord. Beleggers kunnen zo absurd hoge huren vragen voor minuscule studio's met een bescheiden WOZ-waarde", schrijft de organisatie op de website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden