Wet Bibob wordt breder inzetbaar

De Barazaniclan is met de wet Bibob in de hand verdreven van het Damrak. Foto ANP Beeld
De Barazaniclan is met de wet Bibob in de hand verdreven van het Damrak. Foto ANP

AMSTERDAM - De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (bibob), voor de bestuurlijke bestrijding van zware criminaliteit, wordt drastisch uitgebreid.

Gemeenten kunnen straks niet alleen in de horeca en de prostitutie vergunningen weigeren of intrekken, maar ook in allerlei andere branches. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten; de uitbreiding werd pas vanmiddag bekendgemaakt bij een bezoek van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Amsterdamse Wallen en het politiebureau Beursstraat.

De bibobwet is in de toekomst ook van kracht bij vastgoedtransacties waarbij de overheid als partij betrokken is. Op die manier wordt voorkomen dat gemeenten in zee gaan met malafide partijen.

Vechtsportgala's
Ook het exploiteren van speelautomaten, het exploiteren van headshops, het importeren van vuurwerk en het organiseren van vechtsportgala's komen onder de Wet bibob te vallen. Burgemeester Eberhard van der Laan pleitte er een half jaar geleden al voor ook de vechtsportgala's - knooppunten van allerhande criminaliteit - bij de bibob onder te brengen.

De wet is sinds 2003 van kracht en was een rechtstreeks voortvloeisel uit de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. Die stelde in 1996 vast dat de Amsterdamse Wallen in handen waren van criminele groeperingen en dat de overheid er niets te zeggen had. Daarop werd besloten dat niet alleen politie en justitie zware misdaad moeten bestrijden, maar de overheid ook.

Met de Wet bibob heeft Amsterdam de laatste jaren veel panden gezuiverd. Zo werd seksbaron 'Dikke Charles' Geerts van de Wallen verdreven, en de Barazaniclan van het Damrak. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden