Westpoort krijgt zonnepark

Bij de Amsterdamse Hemwegcentrale en op nog vijf plekken in het land komt energiebedrijf Nuon met uitgestrekte velden van zonnepanelen. Door deze zonneparken te bouwen bij windmolens en elektriciteitscentrales worden ze stukken goedkoper.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

In totaal wil Nuon de komende jaren naar zo'n 250.000 zonnepanelen, met stroom voor tienduizenden huishoudens. Het grootste zonnepark, met liefst 91.000 zonnepanelen, komt in de Wieringermeer bij het windpark dat Nuon daar vanaf dit najaar bouwt.

Bij het windpark in Oudendijk, tussen Hoorn en Purmerend, heeft Nuon nog eens 55.000 zonnepanelen gepland. Daarbij vergeleken is de zonneweide rond de elektriciteitscentrales aan de Hemweg maar een kleintje.

Op het omheinde terrein in Westpoort vult Nuon vier percelen met bijna 7300 zonnepanelen, onder meer bij het parkeerterrein en de silo waar vliegas uit de centrales wordt opgeslagen. Dat de kolengestookte Hemweg-8-centrale waarschijnlijk dichtgaat, speelt geen rol. Nuon heeft hier ook nog de gasgestookte Hemweg-9-centrale.


Met de investeringen, waar Nuon dit jaar en volgend jaar over beslist, zijn tientallen miljoenen euro's gemoeid. Ook moet Nuon de vergunningen en duurzame energie-subsidie SDE nog rondkrijgen. Bij Velsen (7.000 zonnepanelen) en in de Eemshaven (18.000) komen de zonneparken eveneens bij elektriciteitscentrales. Bij Haringvliet (70.000) worden ze gecombineerd met een windpark.

Het grote voordeel daarvan is dat Nuon kosten bespaart op de zware aansluiting op het elektriciteitsnet. Die is er immers al en bij de aanleg is uitgegaan van een piekbelasting die zelden tot nooit wordt gehaald. Dat drukt de kosten zodat Nuon nu als eerste energiebedrijf grootschalige opwek van zonne-energie rendabel acht, waar dat eerder voor het drukbebouwde en weinig zonnige Nederland niet weggelegd leek.

Daar komt bij dat zonnepanelen snel goedkoper zijn geworden. Bij een proef van moederbedrijf Vattenfall op een windpark in Wales bleken een windpark en een zonnepark bij elkaar te passen als peper en zout. "Als het heel hard waait, schijnt vaak de zon niet," zegt een woordvoerder. "En bij mooi weer is er vaak weinig wind."

Horizonvervuiling
Bijkomend voordeel is dat de omwonenden vaak al vertrouwd zijn met Nuon. Het energiebedrijf wil ze, net als klanten, graag laten mee-investeren en meedelen in de opbrengst. Daarbij is meteen gezegd dat het niet het één of het ander is. Waar protest opsteekt tegen de horizonvervuiling door windmolens is de oproep in plaats daarvan een zonnepark te bouwen nooit ver weg. Maar dat is te simpel gedacht. Of zoals de woordvoerder uitlegt: de opbrengst van de windmolens in de Wieringermeer is straks vier keer groter dan van de zonnepanelen daaromheen.

Verder overweegt Nuon de wind- en zonneparken te combineren met grote batterijen. Anders dan fossiele energie komen wind- en zonne-energie met pieken en dalen. Door de overschotten op te slaan, wordt des te meer groene stroom benut.

Gedeputeerde Joke Geldhof van Noord-Holland, met vier van de zes aangekondigde zonneparken binnen de provinciegrenzen, is enthousiast over de plannen van Nuon. Deze week bepleitte ze al de bouw van meer zonneparken rondom Amsterdam. Ze denkt daarbij aan braakliggende terreinen. Zo kwamen aan de noordrand van Purmerend vorig jaar al 22.000 zonnepanelen op een door de crisis gesmoord plan voor een bedrijventerrein.

Verder ziet de provincie mogelijkheden voor terrein waar andere functies nauwelijks mogelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is de Groene Hoek in de Haarlemmermeer, onder de rook van Schiphol. Daar komen 120.000 zonnepanelen en mogelijk wordt het zonnepark zelfs nog twee keer zo groot.

De provincie besloot in te zetten op zonneparken na een studie van de mogelijkheden voor duurzame energie in Noord-Holland. Daaruit bleek dat met zonnepanelen op daken binnen de steden slechts 9 procent van de energiebehoefte wordt vervuld. Geldhof denkt daarom hardop aan de randen van het stedelijk gebied in de Amsterdamse metropoolregio, ook al omdat gebieden daarbuiten dan gespaard kunnen worden.

In natuur- en recreatiegebieden zijn zonneparken voor de provincie uit den boze. Ook mogen zonneparken in principe niet groter worden dan 25 hectare.

Zonneparken zijn de laatste tijd toch al meer in zwang gekomen. In Delfzijl wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan 120.000 zonnepanelen op dertig hectare, in Vlissingen wil men een zonnepark van maar liefst 43 hectare. In Amsterdam komt Waternet met 3100 zonnepanelen rond de immense bezinkbassins van rioolwaterzuiveringsinstallatie Westpoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden