Westpoort krijgt weide met 3100 zonnepanelen

In de haven komt de eerste zonneweide van de stad. Dat is nog een kleintje, vergeleken met de negentien voetbalvelden aan zonnepanelen in Purmerend.

De zonneweide op bedrijventerrein Baanstee-Noord in Purmerend, met 22.000 inwoners de grootste in stedelijk gebied van de Benelux Beeld solar campus
De zonneweide op bedrijventerrein Baanstee-Noord in Purmerend, met 22.000 inwoners de grootste in stedelijk gebied van de BeneluxBeeld solar campus

Rond de immense bezinkbassins van rioolwaterzuiveringsinstallatie Westpoort komen volgend jaar 3100 zonnepanelen. En wat vooral bijzonder is: ze komen niet op het dak, maar gewoon in het open veld. "Voor waterzuivering is van oudsher veel ruimte gereserveerd," zegt Ben de Ru van Waternet. Daar lag rioolslib opgeslagen, maar dat is allang niet meer zo.

De waterzuivering is intussen sterk gemoderniseerd: onbemand, op afstand bediend en met nog maar weinig geur- en geluidsoverlast. Tegelijk wil waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) het eigen energieverbruik zo veel mogelijk zelf opwekken. Vandaar het plan om de vrijgekomen grond te gebruiken voor zonnepanelen.

Stroomrekening
Helemaal afstand doen van ongebruikt terrein is geen optie, legt AGV-bestuurder Rolf Steenwinkel uit. Als de Tweede Kamer nog eens beslist dat waterschappen meer medicijnresten uit het drinkwater moeten halen, is die ruimte weer hard nodig.

De zonneweide op Westpoort drukt de stroomrekening van het waterschap overigens maar met drie procent. Van windmolens, energiebesparing en een installatie die groengas opwekt uit rioolslib moeten de grote klappen komen. Maar: AGV heeft meer waterzuiveringsinstallaties met plek voor zonnepanelen. Bij Horstermeer komen er liefst zevenduizend.

Zo maakt de zonneweide ook in Amsterdam haar entree. En dat terwijl zonne-energie voor het dichtbevolkte Nederland met zijn weinig zonnige klimaat nou niet erg kansrijk leek. Ja, op daken binnen de bebouwde kom. Maar nu blijkt ook hier toekomst te zijn voor het zonnepark.

Want de zonneweiden van het waterschap zijn nog bescheiden vergeleken met de uitgestrekte velden van Solar Campus die vorige week werden opgeleverd in Purmerend. Daar liggen maar liefst 22.000 zonnepanelen op 8,5 hectare (negentien voetbalvelden). Volgens Solar Campus bespaart het zonnepark evenveel CO2 als vijfhonderd hectare bos.

Subsidie
De zonnepanelen liggen op bedrijventerrein Baanstee-Noord aan de noordrand van Purmerend. Voor de crisis besloot de gemeente dat dit bedrijventerrein er moest komen, om vervolgens te ontdekken dat er geen behoefte aan was.

"We hebben een huurcontract voor zeventien jaar met een optie voor nog acht jaar," zegt Pieter Bakker van ontwikkelaar Alleco. Vijftien jaar was het minimum, voor de SDE-subsidie van de rijksoverheid is het een vereiste dat zonnepanelen zo lang op dezelfde plek blijven.

Deze subsidie, of het belastingvoordeel voor afnemers van de stroom in een 'postcoderoos' rondom zonneparken, is voorlopig broodnodig. Per kilowattuur is ook beduidend meer subsidie nodig dan voor windenergie. Toch ziet Bakker veel mogelijkheden voor zonneparken in Nederland. In Delfzijl wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan honderdtwintigduizend zonnepanelen op dertig hectare, in Vlissingen wil men een zonnepark van maar liefst 43 hectare.

Misvatting
Zelfs in steden als Amsterdam, waar ruimte schaars is en dus duur, ­
houdt Bakker meer zonneweides voor mogelijk. Hij denkt aan bouw­terrein dat braak komt te liggen als de woningmarkt nog eens inzakt. Daarbij kan ook worden vastgelegd dat de zonnepanelen een plek moeten ­krijgen op de woningen die daar verrijzen.

Bakker snapt best dat zonneparken worden geassocieerd met een warmer en zonniger klimaat, zoals Spanje. "Maar het is een misvatting dat de zon per se volop moet schijnen." Bij hoge temperaturen boeten zonnepanelen juist aan efficiëntie in. "Wij hebben onze beste dagen in de winter."

Daar komt bij dat Bakker bij zonnepanelen meer innovatie verwacht dan bij windturbines. "Ik reken erop dat de kosten van wind- en zonne-energie naar elkaar toegroeien." Zonnepanelen hebben ook voordelen. Kijk naar Purmerend. "Een windmolen had je daar kunnen vergeten."

Zonnepanelen op de daken

Op dure Amsterdamse grond heeft zonne-energie alleen kans van slagen op het uitgestrekte daklandschap. D66-raadslid ­Marijn Bosman dient daarom vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, het voorstel in om Amsterdammers te helpen als ze samen in energiecoöperaties daken van bijvoorbeeld bouwmarkten willen volleggen met zonnepanelen.

Dit soort zonnedaken komen nu vaak niet van de grond door ingewikkelde regels, volgens Bosman. Belastingwetgeving blijkt een obstakel, evenals erfpacht. In haar voorstel blijven energiecoöperaties zelf betalen voor hun zonnepanelen, maar komt de gemeente ze financieel tegemoet, als blijkt dat het ze zonder specialistische kennis niet lukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden