Westerwelle: geen krenten uit EU-pap halen

Groot-Brittannië moet niet proberen de krenten uit de pap van de Europese integratie te halen door die aspecten van het lidmaatschap uit te kiezen waarvan het houdt. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, woensdag gezegd in reactie op de toespraak van de Britse premier David Cameron over de Europese integratie. De Europese Unie heeft meer en niet minder integratie nodig, zei Westerwelle.

Redactie
Guido Westerwelle schudt de hand van Angela Merkel Beeld afp
Guido Westerwelle schudt de hand van Angela MerkelBeeld afp

De liberale minister voegde eraan toe dat Duitsland het met Cameron eens is dat Brussel niet alles kan beslissen, 'maar als Europeanen zitten we allemaal in hetzelfde schuitje'. Hij onderstreepte dat het Verenigd Koninkrijk 'een actieve en constructieve partner' in de Europese integratie moet blijven.

De Deense minister van Europese Zaken, Nicolai Wammen, zei dat zijn land zeker geen referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zal houden. Het is in het belang van het land om te blijven samenwerken met de landen in de regio. 'Als Groot-Brittannië zou besluiten het niveau van zijn lidmaatschap te verlagen of uit de EU te treden, moet het in zijn eentje dat pad bewandelen', zei Wammen. Denemarken heeft evenals de Britten de euro niet ingevoerd.

President Olafur Grimsson van IJsland zei in het Zwitserse Davos dat de economische heropleving van zijn land laat zien dat het lidmaatschap van de Europese Unie niet nodig is voor nieuwe economische groei. Het eiland in het noorden van Europa kwam in 2008 in een diepe economische crisis terecht, toen door het faillissement van drie van zijn grootste banken de waarde van de munt, de kroon, met 80 procent ten opzichte van de euro daalde.

Het land vroeg in 2010 het lidmaatschap van de EU aan, maar kondigde eerder deze maand aan de onderhandelingen te bevriezen. Grimsson herinnerde eraan dat de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland effectiever uit de economische crisis zijn gekomen dan de EU-lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden