'Westermoskee in Duitse handen'

AMSTERDAM - Uit een geheim contract blijkt dat de Westermoskee in De Baarsjes in handen komt van het Europese hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen.De overeenkomst van Milli Görüs met stadsdeel De Baarsjes en woningcorporatie Het Oosten staat hiermee op de helling.

Het KRO-programma Reporter kreeg het geheime contract tussen het Duitse hoofdkantoor en de Nederlandse afdeling van de Turkse koepelorganisatie Milli Görüs in handen.

Het contract dateert van november 2005, driekwart jaar voordat de Nederlandse Milli Görüs met woningcorporatie Het Oosten en stadsdeel De Baarsjes een convenant sloot over de liberale koers van de toekomstige moskee. In deze overeenkomst garandeert de Turkse gemeenschap volledige 'financiële, mentale en juridische onafhankelijkheid' van het als conservatief te boek staande hoofdkantoor in Keulen.

In het Turkstalige contract, dat vijf punten bevat, staat dat de aandelen van de Westermoskee 'zo snel mogelijk' moeten worden overgedragen aan het Duitse hoofdkantoor. Het contract is behalve door de Duitse bestuursleden ondertekend door Üzeyir Kabaktepe, oud vice-voorzitter van Milli Görüs en oud-directeur van Manderen bv, de beleggingsmaatschappij die bij de bouw van de moskee betrokken is. Kabaktepe werd in oktober vorig jaar aan de kant gezet en opgevolgd door Fatih Dag, die zegt niets te weten van het geheime contract. Kabaktepe zegt dat hij in 2005 'geestelijk onder druk is gezet' om het contract te ondertekenen.

Zowel Het Oosten als De Baarsjes eisen van het Nederlandse bestuur van Milli Görüs opheldering over de status van de overeenkomst. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg werd twee weken geleden door het tv-programma Reporter verrast door het geheime contract. Het stadsdeel vreest het einde van de overeenkomst die alle partijen in september vorig jaar sloten. ''We hebben destijds met vertrouwen rond de tafel gezeten,'' zegt de woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Verburg. ''Als het huidige bestuur ons niet weet te overtuigen, betekent het wat ons betreft het einde van het convenant.'' Het stadsdeel kan overigens de bouw van de moskee niet tegenhouden. Wel kunnen partijen nog bezwaar maken tegen de bouwvergunning, die vorige week ter inzage is gelegd. Door het conflict tussen Het Oosten en de moskeestichting Aya Sofia is men nog niet met de bouw begonnen.

Het Oosten zou het verdere verloop van het bouwproject kunnen bemoeilijken door niet te investeren. De corporatie wil nog niet speculeren over de eventuele gevolgen van deze nieuwste ontwikkeling.

De strijd

1994: Milli Görüs koopt het Riva-terrein in De Baarsjes voor 3,3 miljoen euro. Eén gebouw wordt in gebruik genomen als Aya Sofia-moskee. Üzeyir Kabaktepe, vice-voorzitter van Milli Görüs, maakt de eerste plannen voor de bouw van een grote moskee op het terrein.

1998: Het stadsdeel en Milli Görüs worden het niet eens over de bestemming van het terrein. Milli Görüs benadert Frank Bijdendijk, directeur van woningcorporatie Het Oosten. Hij komt met aanvaardbare voorstellen. Milli Görüs verkoopt de grond aan Amsterdam, in ruil voor de toezegging dat Het Oosten het gebied ontwikkelt.

2002: Buurtbewoners verzetten zich tegen de sloop van twee woningen in de Witte de Withstraat.

2004: De Raad van State geeft alsnog toestemming voor de sloop van het oude complex en de woningen aan de Witte de Withstraat.

2005: Opnieuw heibel met buurtbewoners, dit keer over de hoogte van de minaret. Omwonenden vinden de geplande 42 meter te hoog. Milli Görüs houdt voet bij stuk en krijgt gelijk van een onafhankelijke arbitragecommissie.

28 februari 2006: Feestelijke inwijdingsceremonie van de te bouwen Westermoskee.

Mei 2006: Het bestuur van de Nederlandse Milli Görüs wordt door het Duitse hoofdkantoor in Keulen vervangen. Een radicale koers wordt gevreesd.

14 september 2006: Convenant tussen Het Oosten,De Baarsjes en Milli Görüs.

5 oktober 2006: Üzeyir Kabaktepe wordt aan de kant gezet als directeur van Manderen BV, dat betrokken is bij de bouw van de Westermoskee. Fatih Dag is zijn opvolger. Het Oosten zegt de samenwerking met Milli Görüs op, omdat de onafhankelijkheid van het hoofdkantoor niet gegarandeerd kan worden.

9 november: De rechter oordeelt dat Dag de rechtmatige directeur van Manderen BV is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden