Westermoskee ietsje dichterbij

De geplande Westermoskee. Foto Marc en Nada Breitman

AMSTERDAM - De bouw van de Westermoskee is een stapje dichterbij gekomen. Moskeevereniging Aya Sofia mag de grond aan de Baarsjesweg bouwrijp maken.

De door de moskeevereniging ingeschakelde aannemer mag hekken plaatsen rond het bouwterrein en de beplanting weghalen. Voor elke volgende stap in de aanloop naar de bouw moet de moskeevereniging opnieuw toestemming vragen aan stadsdeel West.

Die uitweg hebben het stadsdeel en Aya Sofia gevonden uit hun conflict. De Turkse moskeevereniging wil al langer beginnen met de bouw van de moskee, maar mocht dat niet van het stadsdeel omdat het bouwveiligheidsplan niet zou deugen. De twee partijen hebben nu afgesproken dat het stadsdeel niet in één keer, maar per onderdeel toestemming zal verlenen.

Dat maakt het begin van de bouw tot een heel bewerkelijke procedure voor de moskeevereniging. Het stadsdeel is er dan ook nog steeds niet gerust op dat de moskee daadwerkelijk gebouwd wordt.

Eerder deze maand leidde het conflict over het bouwveiligheidsplan al tot een bezetting van het stadsdeelkantoor, met 35 arrestaties als gevolg. Omdat de moskeevereniging volgens het stadsdeel zelfs de eenvoudigste informatie niet kon geven, kreeg het bouwveiligheidsplan geen goedkeuring.

De moskeevereniging is op zichzelf teruggeworpen nadat de verbintenissen met woningcorporatie Stadgenoot en moskeekoepel Milli Görüs stukliepen.

De bouw van de moskee ligt nu al jaren stil, terwijl Stadgenoot in 2008 maar vast begon met de bouw van de daaromheen geplande woningen.

Het stadsdeel en Stadgenoot lieten daarom eerder dit jaar beslag leggen op het voor de moskee gereserveerde bouwdepot van 3,4 miljoen euro. Maar volgens Aya Sofia-voorman Fatih Dag ontbreekt het de vereniging niet aan financiële middelen.
(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden