Westerkerk 'groen' verwarmd

De Westerkerk krijgt een nieuwe, duurzame verwarmingsinstallatie.

Bouwvakkers bezig met de aanleg van gaten van 150 meter diep voor de aanleg van een aardewarmte systeem voor de Westerkerk. Beeld Rink Hof
Bouwvakkers bezig met de aanleg van gaten van 150 meter diep voor de aanleg van een aardewarmte systeem voor de Westerkerk.Beeld Rink Hof

Daar worden nu drastische maatregelen voor getroffen.

De Westerkerk staat vanwege een restauratie van de muren al volledig in de steigers, maar nu is er ook een enorme bouwput op de Westermarkt.
Een machine op rupsbanden boort met oorverdovend lawaai één van de tien 150 meter diepe gaten in de grond die voor de nieuwe warmte-koudeopslag rond de Westerkerk moeten worden geboord.

De installatie moet koud water door de gaten pompen, dat door de aarde wordt verwarmd tot twintig graden. De warmtepomp in het gebouw onttrekt de hitte vervolgens aan dat water, voor vloerverwarming. Dezelfde pomp stuurt het afgekoelde water dan weer naar 150 meter diepte enzovoorts. In de zomer werkt het andersom: dan wordt de warmte van de kerk de grond ingepompt.

Voordat het zo ver is, moeten de gaten uiteraard eerst worden geboord. Daar zijn de bouwvakkers de komende acht weken mee bezig. 'Kijk, hier pompen we al de modder weg,' schreeuwt één van hen om boven het lawaai uit te komen. Van boven tot onder zit hij onder de klei. Niet gek, want er moet een enorme hoeveelheid klei worden weggepompt om ruimte te maken voor de slangen die de grond in moeten.

Voordat zo'n gat helemaal wordt uitgediept, wordt er een twaalf meter lange buis in gezet om verzakking van de kerk te voorkomen. 'Daar moet ik niet aan denken,' zegt kerkrentmeester Teun Hoeve.

Het bestuur van de kerk verwacht met de nieuwe installatie dertig procent te besparen op de stookkosten. Bovendien is deze manier van verwarmen heel duurzaam. 'We verwarmen de kerk met de hitte van onze eigen aarde,' zegt Hoeve.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden