Westergasfabriek weer een flipperparadijs

Met 51 flipperkasten, 12 airhockeytafels en ontelbaar veel race- en schietautomaten is de Zuiveringshal van de Westergasfabriek dit weekend omgetoverd tot de grootste arcadehal van Europa: de Ton Ton Club XL.

De Zuiveringshal van de Westergasbriek is twee weekenden lang omgetoverd tot een flipper- en gamingparadijs. Beeld Roy Del Vecchio
De Zuiveringshal van de Westergasbriek is twee weekenden lang omgetoverd tot een flipper- en gamingparadijs.Beeld Roy Del Vecchio

'I'll be back," zegt de stem van Arnold Schwarzenegger met hoorbaar genoegen terwijl het display van de Terminator 2-flipperkast de boodschap 'Game over' aangeeft. Terminator 2 is een van de 51 flipperkasten die dit weekend in de Ton Ton Club XL in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek staan opgesteld.

Vorig jaar werd Ton Ton XL voor het eerst georganiseerd en het evenement ging met ruim 14.000 bezoekers bijna ten onder aan haar eigen succes. 'Daar hebben we van geleerd,' zegt eigenaar Serdar Tonkas. "Bij Ton Ton zijn we op zoek naar de ideale mix van spelen, eten en drinken. Maar door de enorme toestroom van mensen, kon je vorig jaar zomaar een uur moeten wachten om een spelletje Mario Kart te spelen. Dat is natuurlijk niet leuk. Daarom hebben we nu acht Mario Karts neergezet, in plaats van twee."

Minidansvloertjes
Bij binnenkomst in de hal passeer je rechts het Dance Dance Revolutiondomein. Op een podium staan twintig met elkaar verbonden mini dansvloertjes waar je met even zoveel persoon op een opzwepende beat tegelijk met elkaar kunt dansen. Tonkas aanschouwt het tafereel met zichtbaar genoegen en streelt tegelijkertijd met vaderlijke trots over een Mortal Kombat 2-machine.

"Dit was een van de eerste machines die we twee jaar geleden voor de Ton Ton Club kochten. Op de openingsavond kwam de Engelsman Nick toevallig langs en hij heeft de hele avond gespeeld. Hoewel dat hij nu naar Chicago is verhuisd, doet hij vijf keer per jaar Amsterdam aan, puur en alleen om Mortal Kombat 2 te spelen."

Hardloper
Nick is waarschijnlijk een typische Ton Ton Clubbezoeker. Een dertiger met een goede baan die flipperkasten en arcademachines 'van vroeger' nog kent en nu zich heerlijk laat onderdompelen in een weekendje nostalgie. "Mortal Kombat-2 is een leuk spel, maar niet de hardloper van het weekend," zegt Tonkas.

Hardloper? "De machines waar mensen van heinde en verre voor komen en die het hele weekend bezet zijn," verklaart Tonkas. "Zoals Time Crisis-2. Iedereen die van arcade houdt, heeft ooit Time Crisis-2 gespeeld en ik denk dat hier meer dan duizend potjes per dag op worden gespeeld," voorspelt Tonkas. "Deze machine zijn samen met de twaalf airhockeytafels en acht Mario Kart-races de trekkers van het weekend."

Aan de andere kant van de hal verdringen mensen zich bij de muur met flipperkasten. Niet alleen Terminator 2 is populair, ook de allernieuwste flipperkast, Game of Thrones van Stern Pinball, trekt veel bekijks. Tonkas lacht als hij het ziet. "Als de mensen hem nu niet kunnen spelen, zijn ze over twee weken welkom in onze reguliere hal in het Westerpark; daar staat hij namelijk normaal opgesteld."

Bijzondere kasten

Tijdens Ton Ton XL zijn een aantal zeer bijzondere flipperkasten tentoongesteld:

Balls for Cthulu
Een pentagramvormige flipperkast voor vijf spelers, waarbij de buitenste wanden zijn gemaakt van ­gitaarhalzen, terwijl de bumpers in het midden van het pentagram zijn verbonden met een drumcomputer.

Pinball Pianola

Meer een kunstobject dan een echt spel, door de toetsen van de piano te gebruiken bestuur je de flippers, waarbij de doelwitten de snaren van de piano zijn. Door verschillende jumperobjecten in het veld schakel je effecten als galm, delay en fuzz aan of uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden