Westen ziet regime in Syrië wankelen

Het Westen put moed uit het overlopen van een Syrische generaal. De vlucht van bevelhebber Manaf Tlas betekent dat de naaste omgeving van president Bashar al-Assad 'begint te begrijpen dat het regime onhoudbaar is', zei de Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) vandaag.

Een ongedateerde archieffoto van president Assad (links) en generaal Munaf TlasBeeld AFP

Ook zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton ziet het regime wankelen. De deserteurs 'stemmen met hun voeten', zei ze. De Nederlandse minister Uri Rosenthal spreekt van een bemoedigend signaal. 'Als je kijkt naar soortgelijke situaties in het verleden, dan was dat vaak het begin van het einde van het regime', aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Generaal Tlas vluchtte dinsdag naar Turkije. Hij leidde de Republikeinse Garde, de elitetroepen van het regime, en gold als een vertrouweling van president Assad. Volgens vrienden was hij ontgoocheld door het harde militaire optreden tegen opstandelingen. De generaal is de hoogste deserteur sinds de protesten uitbraken.

Clinton, Fabius en Rosenthal spraken vandaag op het overleg van de Vrienden van Syrië in Parijs. Dat is een groep van ongeveer 100 westerse en Arabische landen en internationale organisaties die de Syrische oppositie steunen. Volgens Frankrijk is ook generaal Tlas onderweg naar Parijs.

De deelnemers aan de top willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met een plan komt om een einde te maken aan het geweld in Syrië. Als het regime zich daar niet aan houdt, moeten sancties volgen. Over gewapend ingrijpen wordt nog niet gesproken. De kans is echter minimaal dat de Veiligheidsraad Syrië straft, omdat Rusland en China dat blokkeren.

Minister Clinton wil daarom de druk opvoeren. De 'Vrienden van Syrië' moeten Peking en Moskou duidelijk maken 'dat ze een prijs zullen betalen. Ze houden vooruitgang tegen, blokkeren die. Dat is niet langer te tolereren'', zei ze. Rusland, dat niet meedeed aan het overleg in Parijs, reageerde als door een wesp gestoken. Moskou vindt de harde taal van Clinton ongepast en zegt dat het geen partij kiest.

De opstand in Syrië brak in maart vorig jaar uit. Sindsdien zijn volgens de oppositie meer dan 16.500 mensen om het leven gekomen. Bovendien zijn meer dan 100.000 Syriërs gevlucht naar buurlanden als Jordanië en Turkije, aldus de VN.

Generaal Manaf TlasBeeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden