Update

Westen wijst Syrische diplomaten de deur

Een groot aantal westerse landen heeft vandaag uit verontwaardiging over het bloedbad in de Syrische stad Houla Syrische diplomaten het land uitgewezen. Nederland verklaarde de Syrische ambassadeur tot ongewenst persoon. De ambassadeur zetelt in Brussel en kan daarom het land niet worden uitgewezen. Hij is ook vertegenwoordiger van zijn land voor België, Luxemburg en de Europese Unie.

De Syrische ambassade in Washington Beeld reuters
De Syrische ambassade in WashingtonBeeld reuters

Nederland nam de maatregel in navolging van de Verenigde Staten, Australië, Canada en volgde binnen de Europese Unie onder andere de grootmachten Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook België heeft de diplomaat, dezelfde als die van Nederland, ongewenst verklaard.

Hollande
President François Hollande van Frankrijk ging vanavond een stap verder: hij sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Voorwaarde is wel dat de VN-Veiligheidsraad ermee instemt. Dit zei de socialist op de Franse tv, in het eerste grote tv-interview tijdens zijn presidentschap.

Het Witte Huis liet vandaag in een verklaring weten geen voorstander te zijn van militaire interventie, omdat dat de situatie in Syrië alleen maar erger zou maken. Maar volgens persbureau Reuters zei een woordvoerder van het Witte Huis in een briefing dat de Verenigde Staten alle opties openhouden, inclusief militair ingrijpen.

Het bloedbad in Houla, circa 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, voltrok zich vrijdag en zaterdag. Zeker 108 burgers werden gedood, onder wie tientallen kinderen en vrouwen. De meeste slachtoffers werden van dichtbij gedood.

Dieptepunt
De slachtpartij vormt een dieptepunt, sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar tegen het regime van president Bashar al-Assad.
Het onderstreepte nog eens op macabere wijze dat het vredesplan, waarover door gezant Kofi Annan namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga met de strijdende partijen in Syrië afspraken zijn gemaakt, vooralsnog vooral een papieren exercitie is. De internationale gemeenschap houdt desondanks vast aan het vredesplan en steunt Annan in zijn pogingen de gemaakte afspraken alsnog te realiseren.

Annan reisde gisteren af naar Syrië, waar hij vandag sprak met de gewraakte leider van het land die niet de indruk wekt te willen wijken. Assad wees de verantwoordelijkheid van zijn regering voor het bloedbad af en verklaarde volgens Annan dat opstandelingen steeds vaker moorden en ontvoeringen plegen in heel het land.

Het vredesplan maakt alleen kans als er aan dit terrorisme een einde komt, aldus Assad tegen Annan. De VN-bemiddelaar had eerder in Damascus zijn afschuw over het bloedbad uitgesproken en het regime in Damascus opgeroepen 'moedige stappen' te zetten naar een vreedzame oplossing.

Rusland
Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, pleitte dinsdag voor een onpartijdig onderzoek naar het bloedbad, onder auspiciën van VN-waarnemers.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken verdenkt de oppositie in Syrië ervan buitensporig geweld te willen ontketenen om buitenlands militair ingrijpen uit te lokken. Lavrov zei dat dinsdag nadat hij maandag had verklaard dat beide partijen schuld dragen aan de dood van onschuldige burgers, maar dat de regering de zwaarste verantwoordelijkheid droeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden