Westelijk Havengebied mogelijk permanent festivalterrein

De gemeente gaat samen met organisatoren bekijken welke locaties in aanmerking komen om de komende vijf tot tien jaar grote evenementen te organiseren. In het Westelijk Havengebied komt mogelijk een permanent festivalterrein.

Bezoekers van festival Appelsap. Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)
Bezoekers van festival Appelsap.Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

In het dinsdag gepresenteerde nieuwe evenementenbeleid van de gemeente wordt het gebied genoemd als een geschikte plek voor festivals waarvoor vanaf 2017 in de stad geen plek meer zal zijn. In het havengebied is nauwelijks sprake van overlast voor omwonenden en natuur.

De gemeente heeft acht uitgangspunten geformuleerd die als handvaten dienen bij het verschaffen van vergunninen.

Maatwerk blijft wel mogelijk, zegt burgemeester Eberhard van der Laan. Evenementen moeten 'in principe' vrij toegankelijk zijn, de op- en afbouwperiode mag 'behoudens uitzonderlijke gevallen' niet langer dan twee dagen zijn en in parken mogen 'in beginsel' maximaal drie grote evenementen per jaar worden georganiseerd.

2000 evenementen
Uitzonderingen blijven dus mogelijk. Van der Laan kon niet zeggen of het nieuwe beleid consequenties heeft voor bijvoorbeeld het aantal festivals in het Westerpark, waar nu iedere zomer zes grote evenementen plaatsvinden. De Parade, dat niet voldoet aan drie van de acht uitgangspunten, hoeft zich geen zorgen te maken.

De gemeente wil dat in 2020 alleen nog maar evenementen plaatsvinden die 'volledig duurzaam' zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ze geen schade voor het milieu veroorzaken. Hoe dit geconcretiseerd wordt, is nog onduidelijk.

Aan een voorspelling of het nieuwe evenmentenbeleid tot minder festivals zal leiden, waagde Van der Laan zich evenmin. Wel is volgens de gemeente 'de grens bereikt'. Vorig jaar vonden in Amsterdam zo'n 2000 evenementen plaats, waarvan 170 met meer dan 2000 bezoekers.

De 8 uitgangspunten van de gemeente


1. Evenementen zijn openbaar en vrij toegankelijk
2. Streng kijken naar het gebruik van parken, pleinen en grachten/water
3. Maximaal drie grote evenementen in parken
4. Evenementen moeten een geluidsplan opstellen
5. Zo kort mogelijk op- en afbouwen: max 2 dagen
6. Bij aanvragen wordt ook gekeken naar andere activiteiten in de omgeving
7. Maximaal een kwart van een park mag worden afgeschermd
8. Schade aan planten en dieren in parken moet worden voorkomen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden