West stuurt parkeerders naar de A10

Geparkeerde auto's in West moeten de komenden jaren plaatsmaken voor fietsen. Zo wil het stadsdeel 'een fietsparkeerinfarct' voorkomen. 'De auto is te dominant. We moeten keuzes maken als we ruimte willen voor spelende kinderen, fietsen en groen,' zegt stadsdeelbestuurder Dirk de Jager (GroenLinks).

Tot 2020 wil De Jager tienduizend extra fietsparkeerplaatsen creëren. © anp Beeld
Tot 2020 wil De Jager tienduizend extra fietsparkeerplaatsen creëren. © anp

De plannen zijn gebaseerd op 'het ringparkeren', waarbij mensen hun auto bij de ringweg A10 neerzetten en met de fiets of bus naar huis reizen. Het ringparkeren zal aanvankelijk de helft goedkoper zijn, maar in 2014 zullen de tarieven omhoog gaan. Om parkeerders naar de A10 te lokken moet voor parkeren voor de deur dan een toeslag van 75 procent worden betaald.

Zondag blijft parkeren voorlopig gratis, maar West zal wel onderzoeken of betaald parkeren een optie is. In dat geval zal er wel een regeling komen om bezoek die dag goedkoper te maken.

De tiencentszones in winkelstraten zullen verdwijnen. De Jager: 'Die werken niet. Maar vijf procent van de klanten komt per auto.'

Minder parkeervergunningen
In Oud-West zullen de komende jaren driehonderd vergunningen verdwijnen. Nu zijn daar voor elke honderd parkeerplaatsen 113 vergunningen uitgegeven; dat worden er 108. De Jager denkt tweehonderd vergunningen te winnen door te controleren of vergunningen wel terecht zijn verleend.

Kleine auto's
Ten slotte wil De Jager een vergunning voor een kleine auto goedkoper maken dan voor een grote. 'Hopelijk zullen mensen dan kleinere auto's kopen en zal ruimte overblijven voor fietsen.'

Tot 2020 wil De Jager tienduizend extra fietsparkeerplaatsen creëren. 'Volgens onze normen hebben we er zelfs twintigduizend extra nodig, maar dan moeten we alle openbare ruimte opofferen aan fietsen.' (Jasper Karman)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden