West streeft echte buurtschool na

AMSTERDAM - Alle openbare basisscholen in de westelijke stadsdelen binnen de ring zijn onder één bestuur gebracht, de stichting Amsterdam-West. Ze moeten echte buurtscholen worden, vindt de nieuwe leiding.''Ik zie het al voor me: een Marokkaans opaatje dat de school binnenkomt om zich nuttig te maken bij de tussentijdse of naschoolse opvang. Nu de scholen verplicht zijn dergelijke opvang te bieden, zouden zij daar ook heel goed ouderen uit de buurt bij kunnen betrekken,'' vindt Ada Wildekamp, vanaf volgende maand voorzitter van de stichting.

''Kinderen die nog niet goed geworteld zijn in Nederland, dreigen te ontsporen. Ik denk dat een school in de buurt die verder kijkt dan zijn eigen gebouw, een rol kan vervullen; kan helpen allochtone kinderen, en ook hun ouders, het gevoel te geven dat ze erbij horen.''

De stichting komt voort uit de verzelfstandiging van de schoolbesturen in Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West en Westerpark.

Wildekamp laat weten vooral het openbare karakter van de scholen verder te willen opschroeven. De verzelfstandiging betekent dat de schoolbesturen niet langer gevormd worden door bestuurders en ambtenaren van de stadsdelen. De portefeuillehouder verliest hiermee zijn dubbele pet en staat nu op dezelfde manier tegenover openbaar als bijzonder onderwijs.

Directrice Tineke Smit van de brede school de Kinkerhoek in Oud-West is tevreden, maar staat ook 'nog een beetje ambivalent' tegenover de fusie. ''Ik ben bang dat de persoonlijke band, die scholen nu hebben met het bestuur, wegvalt nu er straks zeventien scholen onder één bestuur vallen,'' zegt ze.

Wildekamp: ''Men zal inderdaad met meer mensen om één tafel zitten, maar dat kan juist ook voordeel opleveren. Sommige scholen hebben aan het begin van het schooljaar een overbezetting, andere een tekort. Het is nu al gebleken dat wij, doordat we zoveel scholen hebben, al het personeel in augustus weer kunnen plaatsen.''

Ze betoogt dat de dagelijkse gang van zaken door de fusie niet verandert. ''Voor een nieuwe zandbak of met klachten over een smerige school zullen de ouders nog steeds moeten aankloppen bij de directie.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden