West Point onderzoekt uit de hand gelopen kussengevecht

De prestigieuze Amerikaanse militaire academie West Point is een onderzoek begonnen naar het traditionele kussengevecht dat dit jaar bloedig is verlopen. Bij het massale gevecht zijn dertig studenten gewond geraakt. Vierentwintig van hen liepen een hersenschudding op. Ook werd melding gemaakt van een gebroken neus, een gebroken been en een ontwrichte schouder. Dat meldt The New York Times.

Redactie
Beeld van het kussengevecht op 20 augustus. Beeld AP
Beeld van het kussengevecht op 20 augustus.Beeld AP

Het kussengevecht op Amerika's beroemdste militaire academie vond op 20 augustus plaats en er gingen op sociale media al geruchten rond over de verwondingen. Maar de academie, die Amerika's legerleiders opleidt, heeft die pas donderdag tegenover de krant bevestigd.

Het jaarlijke kussengevecht wordt georganiseerd door de eerstejaars studenten, die 'plebes' worden genoemd. Het gevecht geeft ze de kans om stoom af te blazen na een 'zware eerste zomer', aldus woordvoerder Christopher Kasker van West Point.

Veel hooggeplaatste officieren van het Amerikaanse leger studeerden aan de elite-universiteit van de landmacht in de staat New York. Ook twee presidenten, Ulysses S. Grant and Dwight D. Eisenhower, kregen er hun officiersopleiding. De academies van de marine en de luchtmacht zijn in Annapolis en Colorado Springs.

Helmen

De verwondingen werden veroorzaakt door kussenslopen waarin zware voorwerpen waren verstopt, waaronder helmen. Deelnemers aan het gevecht waren niet beschermd, zoals op videobeelden is te zien. Oudere studenten moeten elk jaar erop toezien dat de eerstejaarsleerlingen hun helm dragen tijdens het gevecht. Op de beelden van de strijd is te zien dat ze dit hebben nagelaten. Veel studenten gingen het gevecht aan zonder hun helm.

Sommige studenten grepen het gevecht aan om de resultaten van zeven weken training te laten zien: 'Als je niet terugkwam met een bloedneus, had je niet genoeg je best gedaan', aldus een eerstejaars student.

West Point heeft de Militaire Politie gevraagd een onderzoek naar het incident te beginnen, maar tot nu toe is geen enkele student gestraft. 'Hoewel de overgrote meerderheid van de studenten zich heeft gehouden aan waar het evenement voor staat, is het duidelijk dat een paar dat niet hebben gedaan', zei de baas van West Point, luitenant-generaal Robert Caslen, in een verklaring. 'Ik verzeker u dat de leiding gepaste maatregelen zal nemen als het onderzoek is afgerond.'

De academie zegt dat er geen plannen zijn om het kussengevecht af te schaffen. 'West Point juicht het streven van de studenten toe om kameraadschap op te bouwen en betreurt de verwondingen', zegt woordvoerder Kasker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden