Update

West-Nijlvirus eist nog meer levens VS

Het West-Nijlvirus heeft dit jaar al 66 levens geëist in de Verenigde Staten, het hoogste aantal sinds de ziekte in 1999 in het land werd ontdekt. Vorige week lag het dodental nog op 41, aldus de Centers for Disease Control (CDC). Totaal zijn er tot dusver 1590 Amerikanen geïnfecteerd.

null Beeld afp
Beeld afp

'We denken dat de aantallen blijven stijgen', waarschuwde directeur Lyle Petersen van CDC. De uitbraak, voornamelijk in Texas, is mogelijk in de hand gewerkt door de milde winter en hete zomer in de VS. Daardoor zijn er meer muggen die de ziekte overbrengen.

Ongeveer een op de 150 mensen die een infectie oplopen krijgt ernstige symptomen, zoals hoge koorts.

Meerdere Amerikaanse staten nemen rigoureuze maatregelen. New York City meldde dinsdag dat het enkele wijken gaat besproeien met een pesticide om het virus in te dammen.

In de EU zijn dit jaar 115 gevallen van het West-Nijlvirus gemeld. Die deden zich voor in Griekenland, Italië en Roemenië. Voor zover bekend vielen er geen doden.

In Nederland zijn in het verleden een tiental mensen geïnfecteerd geweest met het virus, maar die zijn allen geïnfecteerd geraakt in het buitenland. Het virus zelf is in Nederland nog niet gemeld. Wel is in Nederland in potentie het virus aanwezig, aangezien er negen muggensoorten in ons land leven die het kunnen overbrengen.

Dat zei Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vrijdag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden