Werper Smit kiest voor Peking

EINDHOVEN - Het was een aanlokkelijk aanbod van zijn club Cincinnati Reds: hij kon in Amerika het seizoen afmaken bij een hoger spelende satellietclub. Maar profhonkballer Alexander Smit, uit Eindhoven afkomstig, koos voor deelname aan de Olympische Spelen.

''Dat ik voor mijn land kan uitkomen in Peking, is nu belangrijker voor me. Een geweldige ervaring. Ik heb nog tijd genoeg om me in Amerika te bewijzen. Bovendien is het niveau op de Spelen ook erg hoog,'' aldus de 22-jarige pitcher. Smit voegde zich zaterdag met een aantal andere in Amerika spelende Nederlanders bij de selectie van bondscoach Robert Eenhoorn. Oranje bereidt zich in Seoel voor op de Spelen.

Dat Smit zelf mocht kiezen, had vooral te maken met de opstelling van Cincinnati Reds. ''Als je dicht tegen de Major League aanzit of je zit erin, zoals Rick van den Hurk nu weer (bij de Florida Marlins), dan word je sowieso niet vrijgegeven,'' zegt Smit. ''Maar in tegenstelling tot Rick zat ik er wat verder vanaf. De Reds zeiden: kies zelf maar."

Het is voor Smit de tweede keer dat hij zijn opwachting maakt op een olympisch honkbaltoernooi. Vier jaar geleden was hij er in Athene ook bij. Oranje werd destijds toch wel teleurstellend zesde en ook Smit kon zijn ploeg weinig voorspoed bezorgen. Dat moet nu anders, vindt de oud-speler van PSV. ''Ik wil wedstrijden winnen, belangrijk zijn voor het team. Hopelijk mag ik een wedstrijd starten als pitcher."

Zijn kansen lijken goed. Smit draaide tot op heden een prima seizoen. Moest hij vorig jaar in Amerika een groot deel van de competitie missen vanwege een tenniselleboog, dit jaar was hij bij Sarasota Reds (High A-niveau) met afstand de belangrijkste werper.

De linkshander kwam voor zijn club tot 21 duels en ruim 111 innings in de Florida State League en eindigde met een verdiende puntengemiddelde van 3.87 (gemiddeld 3,87 punten tegen per negen innings). Smit lijkt klaar voor promotie naar het Double A-niveau, twee treden onder de Major League. ''Dat is nu mijn doel voor volgend seizoen."

Smit toog in 2002 op zestienjarige leeftijd naar Amerika. Hij tekende een zevenjarig profcontract bij Minnesota Twins en doorliep in de jaren daarna verschillende opleidingsteams van die club. Vorig jaar werd hij van het zogenaamde roster (van veertig spelers) geschrapt en mochten andere clubs naar zijn hand dingen. Cincinnati meldde zich en zonder dat hij daar inspraak in had, verkaste hij naar een andere club.

Komend seizoen zou Smit zomaar hetzelfde kunnen overkomen. ''Maar daar maak ik me nog niet druk om. Het gaat nu om de Spelen. Daar wil ik me op concentreren, ik wil een medaille halen. Als we gaan spelen zoals we kúnnen spelen, kunnen we ons met elke ploeg meten. Dan kunnen we ver komen.'' (ROB DE BRUYN)

Alexander Smit: 'Ik wil wedstrijden winnen voor het Nederlands team, belangrijk zijn. Hopelijk mag ik een wedstrijd starten als pitcher.' Foto GPD Beeld
Alexander Smit: 'Ik wil wedstrijden winnen voor het Nederlands team, belangrijk zijn. Hopelijk mag ik een wedstrijd starten als pitcher.' Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden