Werkzaamheden Leidseplein veel eerder af dan gepland

De werkzaamheden aan het Leidseplein zijn naar verwachting eind 2017 al klaar. Dat is negen maanden eerder dan verwacht.

De aanleg van de trambanen en stroomkabels is veel sneller verlopen dan verwacht. Beeld anp
De aanleg van de trambanen en stroomkabels is veel sneller verlopen dan verwacht.Beeld anp

Dat laat Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) woensdag per brief weten aan de gemeenteraad.

Toen aan de werkzaamheden werd begonnen, was het plan dat het westelijke deel van het plein in de nazomer van 2018 klaar zou zijn. De aanleg van de tramrails, kabels en leidingen zijn echter een stuk sneller verlopen en ook de renovatie van de Leidsebrug gaat veel vlotter dan gedacht.

Daarnaast zijn de ingecalculeerde tegenvallers bij de risicovolle werkzaamheden uitgebleven. 'Zo vallen de puzzelstukjes in elkaar, en is een versnelling mogelijk,' schrijft de wethouder.

Natuursteen
Tot eind maart wordt natuursteen gelegd in het gebied op en rond het terrassenplein, langs de Stadsschouwburg en op het plein voor het American Hotel.

Vanaf 20 maart start de herinrichting van de Marnixstraat, die tot augustus duurt. Later dit jaar kan de Leidsebrug weer open voor fietsers en voetgangers. Dan zijn naar verwachting ook de taxistandplaats en opstelstrook klaar.

De werkzaamheden zullen tot Koningsdag vooral in het westelijke deel van de Marnixstraat tot hinder en geluidsoverlast leiden. Tram 7 en 10 rijden in het weekend van 8 en 9 april niet door de Marnixstraat, en krijgen omleidingsroutes.

Fietsenkelder
Helemaal af van de herrie en werkzaamheden zijn bewoners rondom het Leidseplein dan nog niet. Als de renovaties aan de westkant van het plein voorbij zijn, volgt de grote aanpak van het naastgelegen pleintje: Het Kleine-Gartmanplantsoen.

Hier wordt in de komende jaren een grote ondergrondse fietsenkelder gebouwd. Aanvankelijk is het afleverjaar hiervan geraamd op 2021. Op dit moment wordt onderzocht of daar nu ook sneller aan kan worden begonnen.

Lees meer: Ombudsman: 'Overlast Leidseplein ramp voor de stad'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden