Werktijdverkorting voor duizenden werknemers Corus

''Het is schokkend dat een bedrijf dat tot voor kort zulke grote winsten maakte, zo snel in de huidige situatie verzeild kan raken,'' aldus Maarten Hoelscher van vakcentrale De Unie. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
''Het is schokkend dat een bedrijf dat tot voor kort zulke grote winsten maakte, zo snel in de huidige situatie verzeild kan raken,'' aldus Maarten Hoelscher van vakcentrale De Unie. Foto ANP/Marcel Antonisse

IJMUIDEN - Staalbedrijf Corus in IJmuiden heeft werktijdverkorting aangevraagd voor bijna vijfduizend medewerkers. Bij de vestigingen van Corus Tubes verdwijnen 41 banen. De maatregelen zijn een gevolg van de kredietcrisis.

De vakcentrales FNV, CNV, De Unie en VHP zijn akkoord met de aanvraag, die naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gestuurd. Pas als het ministerie goedkeuring heeft verleend, wordt duidelijk wanneer de regeling zal ingaan.

''Het is schokkend dat een bedrijf dat tot voor kort zulke grote winsten maakte, zo snel in de huidige situatie verzeild kan raken,'' zegt Maarten Hoelscher van De Unie. ''Corus is gelukkig nog niet zwaar verliesgevend, en dat willen we ook zeker voorkomen. Op de lijst voor werktijdverkorting staan de namen van vijfduizend medewerkers, maar dat wil niet zeggen dat ze ook werkelijk allemaal minder zullen werken.''

Corus maakt gebruik van de regeling voor werktijdverkorting waar minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken vorige week mee kwam. Gezonde bedrijven die buiten hun schuld in problemen komen door de kredietcrisis, kunnen het rijk vragen tijdelijk via de WW bij te springen. Werknemers krijgen dan afhankelijk van de omzetdaling van het bedrijf een gedeeltelijke WW-uitkering. De werkgever vult die aan tot het volle loon. De werktijdverkorting geldt in beginsel voor een periode van zes weken, die tot maximaal 24 weken kan worden verlengd.

Inmiddels hebben vijftien bedrijven een aanvraag voor werktijdverkorting bij het ministerie van Sociale Zaken ingediend. Dat zijn vooral metaal-, elektrotechnische en transportbedrijven en autofabrikanten.

Vandaag overleggen de vakbonden met autofabrikant Nedcar in Born over werktijdverkorting voor duizend werknemers. NedCar schrapt daarnaast de banen van driehonderd uitzendkrachten.

Nedcar is, net als veel andere autofabrikanten in problemen gekomen doordat de vraag naar auto's is ingezakt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden