Update

Werkstraffen en boetes voor beledigen Sylvana Simons

Twintig van de 22 verdachten die Sylvana Simons hebben beledigd of bedreigd op social media krijgen werkstraffen en boetes. Eén verdachte werd vrijgesproken, een minderjarige verdachte hoort zijn vonnis donderdagmiddag.

ANP/Het Parool
Sylvana Simons komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Sylvana Simons komt aan bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

Dat meldde de rechtbank Amsterdam donderdagochtend aan het begin van de zitting.

De uitspraken zijn zeer divers, kondigden de rechters aan. De werkstraffen lopen tot tachtig uur en boetes tot 450 euro. Volgens de rechtbank hebben de verdachten met hun uitingen op sociale media de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden.

Simons kreeg in mei vorig jaar op met name Facebook een stortvloed aan verwensingen over zich heen, nadat ze bekend had gemaakt zich namens DENK kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer.

Een jaar eerder werd ze al mikpunt van woede en spot toen ze zich in de discussie over Zwarte Piet mengde.

Signaal
Simons is "erg blij" met de uitspraak. "Ook als samenleving mogen we blij zijn. Deze uitspraak geeft aan dat er grenzen zijn aan wat je in de openbare ruimte kunt zeggen."

Een groot deel van de straffen viel iets lager uit dan de eis, door de grote media-aandacht voor de zaak. De hoogte van de straffen speelt geen rol, zegt Simons. "Veel belangrijker is het signaal dat wordt afgegeven. Ik hoop dat mensen zich er voortaan bewust van zijn dat wat ze zeggen effect en persoonlijke consequenties kan hebben."

Ook het Openbaar Ministerie is tevreden. "Wat de rechtbank zegt, is in lijn met ons standpunt," aldus een woordvoerder. Bij de behandeling vorige maand zeiden de aanklagers dat iedereen moet begrijpen dat niet altijd en overal alles maar mag worden gezegd. Ook hoopten zij "dat het maatschappelijke debat hierdoor in de toekomst fatsoenlijker wordt gevoerd."

Ku Klux Klan
De hoogste straf - tachtig uur taakstraf, conform de eis - was voor de 37-jarige Marcel K. uit Kudelstaart. De rechtbank beoordeelde een filmpje dat hij op internet zette als bedreiging met de dood. In het filmpje had K. het gezicht van Simons gefotoshopt op de hoofden van door de Ku Klux Klan opgehangen personen. De rechtbank sprak van "een video met weerzinwekkende inhoud."

Lees ook: Bedreigers Sylvana Simons beklagen zich over willekeur en Kwestie Sylvana Simons: wanneer is belediging ook reden voor straf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden