Werkstraf geëist tegen bedreiger ambulancepersoneel

AMSTERDAM - Officier van justitie Otto van der Bijl heeft woensdag dertig dagen celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk, en een werkstraf van dertig uur geëist tegen de 20-jarige A.S., die in september vorig jaar ambulancepersoneel met de dood zou hebben bedreigd. S. zei woensdag bij de politierechter dat hij zich de bedreiging niet kan herinneren.

De zaak rond de bedreiging was het sluitstuk van een zogeheten themazitting, gewijd aan gevallen van geweld of bedreiging tegen mensen met een publieke functie. In de zaak-S. deed politierechter D. Radder niet als te doen gebruikelijk onmiddellijk uitspraak. Daarvoor was de zaak te gecompliceerd. Het vonnis volgt op 17 juni.

In een aantal andere zaken deed Radder dat wel. Hij honoreerde telkens de eisen van officier Van der Bijl. Het ging om geweld tegen en bedreiging van politieagenten, een medewerker van de Dienst Werk en Inkomen en een sociaal raadsman. De politierechter stelde ook een uitspraak uit in de zaak rond een parkeerwachter, die betrokken was bij een handgemeen. Hij was niet alleen slachtoffer, maar ook verdachte: hij zou ook hebben geslagen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in zaken van geweld of bedreiging met publieke functionarissen als slachtoffer een zwaardere straf dan het in 'gewone' zaken doet. Vaak is wat het OM betreft een dubbele straf op zijn plaats. Officier Van der Bijl wees erop dat dat nodig is, omdat - in het geval van politiemensen als slachtoffer - anders het gezag daalt. Kwetsbare beroepsgroepen verdienen extra bescherming.

De zaak tegen A.S. is een van de meest in het oog springende van de afgelopen tijd. Op de bewuste dag was zijn 15-jarige broertje in Amsterdam-West neergestoken en levensgevaarlijk verwond. Ambulancepersoneel probeerde te midden van tientallen nieuwsgierigen het leven van de tiener te redden. S. zou zich met een ander broertje een weg door die menigte hebben gebaand. Toen het ambulancepersoneel hun te verstaan gaf dat zij de ruimte nodig hadden om hun werk te kunnen doen en dat anders de neergestoken jongen het leven zou laten, zou S. hebben gezegd: ''Als hij doodgaat, maak ik jou dood.''

''Als ik iemand zou hebben bedreigd, is dat nooit de bedoeling geweest'', zo verweerde S. zich ter zitting. Volgens officier Van der Bijl dreigt door gevallen als deze het gevaar dat ambulances niet meer uitrukken. S. zat vorig jaar al zestien dagen in voorarrest. De geëiste voorwaardelijke straf moet dienen als stok achter de deur. (ANP)

Kwetsbare groepen zoals politie en ambulancepersoneel verdienen volgens officier Van der Bijl extra bescherming van de wet. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden