Werkonderbreking havenwerkers leidt tot files

Havenwerkers van containeroverslagbedrijf ECT in de Rotterdamse haven hebben donderdag hun werk een aantal uren neergelegd. Pas in de loop van de dag gingen de 2300 medewerkers weer aan de slag, meldde het bedrijf dat in de haven het grootste deel van alle containers overslaat.

De drie terminals van ECT waren tijdelijk niet bereikbaar. Vervoerders en expediteurs reageerden furieus en op nabijgelegen wegen A15, N15 en A20 was sprake van extra verkeersdrukte. 'Het is totaal onbegrijpelijk dat partijen in de huidige slechte marktomstandigheden via stakingen een meningsverschil proberen op te lossen. De hele logistieke keten wordt hierdoor ernstig gedupeerd en klanten van de ECT worden weggejaagd', zeggen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie FENEX.

De vakbonden zijn al maanden verwikkeld in cao-onderhandelingen met ECT. Woensdag stuurde de directie van het bedrijf een eindbod, waar de werknemers zich in een werkoverleg over gingen beraden. 'De havenwerkers willen meer werkzekerheid', stelt vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV Havens. Hij stelt dat de komende dagen nog meer werkonderbrekingen zullen volgen.

FNV Havens wil dat ECT geld uit een gezamenlijk fonds van werkgevers en werknemers gebruikt zodat oudere havenwerkers, ondanks de verhoging van de AOW-leeftijd, toch tijdig kunnen stoppen met werken. Ook pleit de bond ervoor dat ECT zich beter inzet om jongere werknemers zoveel mogelijk aan het werk te houden. 'Straks komt de Tweede Maasvlakte eraan en dan hebben we al deze mensen hard nodig', benadrukt Stam.

Europe Container Terminals (ECT) zegt verbaasd te zijn dat de bonden het eindbod in de cao-onderhandelingen niet hebben geaccepteerd. 'Het is een prima eindbod dat goed is voor de werkgelegenheid en het inkomen van onze eigen medewerkers. Wij hebben geen politieke agenda voor alle bedrijven in de haven. Dit gaat om de cao van ECT', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden