Werknemer moet bonus teruggeven

VVD-Kamerlid Frans Weekers (foto) stelt voor dat Wouter Bos het geld desnoods via de rechter moet terugvorderen bij het bankpersoneel zelf. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
VVD-Kamerlid Frans Weekers (foto) stelt voor dat Wouter Bos het geld desnoods via de rechter moet terugvorderen bij het bankpersoneel zelf. Foto ANP/Koen Suyk

DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën moet er alles aan doen om bonussen en variabele beloningen terug te vorderen van personeel bij banken die staatssteun hebben ontvangen.

Een meerderheid van PvdA, SP en VVD in de Tweede Kamer wil dat de bewindsman ook geld terugvordert als de beloning voortvloeit uit eerder gemaakte afspraken.

In navolging van de Amerikaanse president Barack Obama die bezig is de bonussen terug te halen bij de noodlijdende verzekeringsmaatschappij AIG, zien zij ook mogelijkheden voor Bos om het geld terug te krijgen.

"Ik vind alleen niet dat het kabinet de financiële instelling moet aanpakken, want die ontvangt niet voor niets overheidssteun," zegt VVD-Kamerlid Frans Weekers. "Ik stel voor dat Bos het geld desnoods via de rechter moet terugvorderen bij het bankpersoneel zelf."

De Tweede Kamer voelt zich gesterkt in het terughalen van het geld door een eerdere uitspraak van de Hoge Raad, waar hoogleraar arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus gisterochtend op wees. De rechter stelde eerder ondernemingen in staat bonussen en variabele beloningen te schrappen, ook als die voortvloeien uit bestaande arbeidsovereenkomsten. Voorwaarde moet zijn dat de situatie bij het bedrijf snel veranderd is.

VVD, PvdA en SP hopen aan de hand van dit arrest ING alsnog te kunnen bewegen bonussen aan bankpersoneel terug te vorderen. Er is veel commotie ontstaan over uitbetaling van bonussen bij ING, omdat de bank voor steun bij de overheid heeft aangeklopt en met verlies draait.

Bos verwacht niet dat hij kan ingrijpen. Zijn woordvoerder benadrukt dat de commissie-Frijns voor goed bestuur de minister handvatten biedt om de bonussen bij bestuurders aan banden te leggen. Die zitten nu op de nullijn.

Bos probeerde via de rechter eerst de acht miljoen vertrekpremie van Hans Peter Schmittman, financieel topman van ABN Amro, terug te vorderen. Die zaak verloor hij, omdat die premie overeenkwam met eerder gemaakte afspraken. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden