Plus

Werkloze PvdA'ers hebben weer 'goede voornemens na het chagrijn'

Veel PvdA'ers zitten werkloos thuis, sinds hun partij is gedecimeerd bij de verkiezingen. Vlak voor de Dag van de Arbeid spreken we Amsterdamse PvdA'ers over hun toekomst en die van de sociaaldemocratie.

Ahmed Marcouch Beeld Rink Hof
Ahmed MarcouchBeeld Rink Hof

Ahmed Marcouch (47): Oud-politieagent, PvdA-Kamerlid van juni 2010 tot maart 2017

"De verkiezingsuitslag kwam heel onverwacht voor mij. Ik stond op nummer 13, ik ging ervan uit dat ik doorging. Maurice de Hond peilde ons lang op 9 zetels, maar andere peilers kwamen hoger uit."

"Ik was even gedesoriënteerd. Je hele systeem moet een beetje afkicken. Ik werd niet meer elk uur van de dag gebeld, ik kreeg geen brieven van de regering meer in mijn mail. Geen Kamervergaderingen meer. Al mijn spullen inpakken. In die periode ben ik met mijn gezin ook nog verhuisd, van klein in Amsterdam naar enorm in Almere."

"Het was een tegenslag, dat moest ik even verwerken, maar nu is het: met nieuwe wijsheid vooruit. Ik heb geen terugkeergarantie bij de politie, dus ik ga gewoon opnieuw solliciteren. Mijn volgende baan kan bij de politie zijn, maar ook in het lokaal bestuur. Als ik mijn bijdrage kan leveren in een maatschappelijke functie, is het goed. Ik werd na de verkiezingen meteen gepolst en ben nu dus volop aan het praten. Ik denk in september aan iets nieuws te beginnen."

"Ik vind het nog steeds goed dat de PvdA midden in de crisis verantwoordelijkheid voor het land heeft genomen, al zijn we er niet voor beloond. Je moet het landsbelang dienen, niet calculeren of je daarmee de volgende verkiezingen gaat winnen. Maar we moeten goed nadenken hoe we in de toekomst onze sociaal­democratische waarden beter kunnen realiseren. Solidariteit, eerlijk delen, dat moeten we als PvdA beter laten zien."

"Het is toch raar dat burgers verkiezingen zijn gaan beschouwen als een menukaart: wat zit er voor mijzelf in? In plaats van: hoe brengen we heel ­Nederland samen vooruit?
Electoraal gezien moet GroenLinks nu mee­regeren. Maar als dat stukloopt, moeten wij niet dogmatisch nee zeggen. Als we onze waarden kunnen realiseren, mogen wij dat niet nalaten."

Mei Li Vos Beeld Harmen de Jong
Mei Li VosBeeld Harmen de Jong

Mei Li Vos (47) Politicoloog, PvdA-Kamerlid van maart 2007 tot juni 2010 en september 2012 tot maart 2017

Iedereen vraagt of ik in een zwart gat ben beland. Helemaal niet. Het is prettig nu eens tijd te hebben. Ik kan eindelijk boeken en rapporten lezen, waar ik eerder niet aan toe kwam. En ik wil nog zo veel mensen spreken. Minister Kamp heeft onlangs een nieuwe franchisewet naar de Kamer gestuurd, dat hou ik nog bij."

"Sommige oud-politici moeten afkicken na hun intensieve jaren in de Kamer, maar daar heb ik geen last van. Ik heb altijd kunnen relativeren. Ik vind mezelf best belangrijk, maar niet zó, politiek heeft mijn leven nooit voor honderd procent beheerst."

"Ik wil nu het liefst twee banen. Bijvoorbeeld lesgeven, gecombineerd met onderzoek. Ook doe ik graag advieswerk en blijf ik schrijven. Ik ben net vier weken Kamerlid af, ik ga ervan uit dat ik snel een nieuwe baan vind. Als het langer dan een half jaar duurt, ga ik me zorgen maken."

"De stof van de verkiezingsuitslag is nu wel neer­gedaald. In Frankrijk, Duitsland en Engeland gaat het ook slecht met de sociaaldemocraten. Die gedeelde smart helpt wel een beetje, hoe droevig de trend ook is."

"Ik denk dat we opnieuw moeten kijken hoe we als brede volkspartij verschillende groepen mensen kunnen verbinden. Mensen zijn onzeker en op drift, onder meer vanwege de flexibilisering van de arbeidsmarkt. We moeten er een goede oplossing voor vinden. Die hebben we nog niet. De Wet Werk en Zekerheid werkt nog steeds niet."

"Regeren als GroenLinks afvalt bij de formatie? Dat moeten we nou effe niet doen. We hebben de tijd nodig voor onze wezensvraag, we moeten constructief oppositie voeren op basis van onze eigen idealen. Kijk naar SP'er Sharon Gesthuizen en Carola Schouten van de ChristenUnie: zij hebben vanuit de oppositie veel bereikt. Dat kunnen wij ook."

Marith Volp Beeld ANP
Marith VolpBeeld ANP

Marith Volp (44) Huisarts en PvdA-Kamerlid van september 2013 tot maart 2017

'Ik vond het heel moeilijk om de deur van mijn kamer op het Binnenhof achter me dicht te trekken. Het was alsof ik met 120 kilometer per uur reed en ineens stilstond. Normaal checkte ik elke ochtend om half 7 op mijn mobiel of er iets op mijn dossiers was gebeurd, dat hoefde ineens niet meer."

"Mijn kamer moest leeg, ik moest afscheid nemen van mensen met wie ik intensief had samengewerkt. De afgelopen jaren heb ik op vijf uur slaap per nacht geleefd, nu voelde ik ineens hoe verschrikkelijk moe ik was."

"Ik had heel graag verder gewild in de Kamer. Ik voelde dat ik op stoom was gekomen. Een krant schreef na de verkiezingen dat ik voorbestemd leek voor een grote toekomst in de politiek. Dan is het even slikken als je weet dat je niet doorgaat."

"Ik ben als huisarts blijven werken, dat blijf ik voorlopig één dag in de week doen. Daarnaast denk ik aan een MBA-opleiding en ik zou graag een leidinggevende functie in de zorg willen. Het liefst houd ik me bezig met 'het afvoerputje', mensen van wie de maatschappij denkt dat ze kansloos zijn. Daar moeten we juist in investeren."

Ook wil ik graag meedenken hoe de PvdA het vertrouwen van kiezers terugvindt. Ik ben zelf pas sinds 2012 lid en heb me vaak verwonderd over de zwaarmoedigheid en strengheid van de partij. We lijken elkaar vaak af te rekenen op wie de meeste idealen heeft verwezenlijkt. Op onze congressen zie ik vaak mensen met de beste bedoelingen zo boos zijn. Ik gun de partij meer positiviteit. We moeten het samendoen, in plaats van elkaar bevechten."

"Ik hoop dat er een coalitie komt met GroenLinks, dat doet recht aan de verkiezingsuitslag. Maar mocht het mislopen, dan moeten wij meeregeren niet per definitie afschrijven. Als we met regeringsdeelname dichter bij onze idealen kunnen komen, is dat het overwegen waard."

Jeroen Recourt Beeld ANP
Jeroen RecourtBeeld ANP

Jeroen Recourt (46) Oud-rechter, PvdA-Kamerlid van juni 2010 tot maart 2017

'Ik ben een poosje chagrijnig geweest, omdat ik van de een op de andere dag alles uit mijn handen moest laten vallen. Mijn pasje voor het Tweede Kamergebouw deed het meteen niet meer. Het voelt een beetje als een scheiding. Ik had zo veel willen afmaken, zoals mijn initiatiefwet over alimentatie."

"Langzaam realiseer ik me dat deze periode ook een luxe is. Ik heb nu tijd. Ik ben meer gaan sporten, ik sta ingeschreven voor een marathon. Ik heb me aangesloten bij een koortje. En ik heb veel geslapen, want ik was ongelooflijk moe. Ik kan nu nadenken over hoe ik op een andere manier de samenleving kan dienen."

"Maar het voelt niet als vakantie: ik vind het ongemakkelijk om niet te weten wat ik ga doen en ik wil het liefst zo kort mogelijk van wachtgeld leven. Deze week heb ik mijn eerste sollicitatiegesprek gehad. Ik heb verschillende opties. Ik kan bestuurder worden, juridisch toezichthouder of weer als rechter aan de slag gaan."

"Binnen de PvdA heb ik nu even geen rol, maar ik blijf betrokken. De PvdA heeft ergens de aansluiting met kiezers gemist. Mensen vinden ons best sympathiek, maar ze weten niet waarom ze juist op de PvdA zouden stemmen. Wij hebben als PvdA-fractie de afgelopen jaren onvoldoende laten zien waarom we ook voor de toekomst relevant zijn. Daarnaast hebben we veel verandering in gang gezet, zoals in de zorg. Dat leidde tot on­zekerheid op punten waar mensen ons voorheen op vertrouwden. Daar zijn we op afgerekend."

"Ik denk dat we als PvdA antwoorden moeten vinden op de digitalisering en robotisering van onze samenleving. In de rechtspraak verliest 43 procent van het ondersteunend personeel zijn baan, omdat alles digitaal wordt. Dat zie je overal en juist voor deze mensen is de PvdA opgericht. Wij willen dat iedereen meeprofiteert, maar nu valt er een groep buiten de boot. Ik hoop dat de nieuwe Kamerleden daarin het voortouw nemen."

Hoe nu verder met de PvdA?

Na het grote verlies van de verkiezingen probeert de PvdA zichzelf opnieuw uit te vinden. De partij wil 'een breed gedragen beweging vanuit de samenleving' worden, die meer jongeren aanspreekt. PvdA-prominent Paul Depla praat momenteel met leden en verzamelt ideeën. In juni komt hij met aanbevelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden