Update

Werkloosheid VS loopt fors op, Romney: Obama heeft gefaald

De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft zich vorige maand aanzienlijk minder goed ontwikkeld dan verwacht. De banengroei viel sterk tegen en de werkloosheid liep licht op, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Een man zoekt naar voedsel in New York. Beeld AFP
Een man zoekt naar voedsel in New York.Beeld AFP

De werkgelegenheid in de Amerikaanse economie, afgezien van de agrarische sector, groeide in mei met 69.000 banen, terwijl economen gemiddeld op een aanwas met 150.000 banen rekenden.

Verder bleek uit een nieuwe schatting dat april slechts 77.000 nieuwe banen opleverde. Voor die maand werden eerder 115.000 nieuwe banen gemeld.

Zwakste in jaar tijd
De werkloosheid in de VS steeg vorige maand van 8,1 naar 8,2 procent van de beroepsbevolking. Hier werd op een stabilisering gerekend. Volgens economen zijn er elke maand ongeveer 125.000 nieuwe banen nodig om de werkloosheid te kunnen bestrijden.

De banengroei van vorige maand is de zwakste in een jaar tijd. Vooral in het bedrijfsleven viel de groei tegen. Hier werden per saldo 68.000 banen gecreëerd, waar op het dubbele aantal werd gerekend. Bij de overheid verdwenen 13.000 banen. Door de tegenvallende groei zijn er in de VS nog altijd 5 miljoen banen minder voorhanden dan in december 2007.

Romney: 'Verwoestend nieuws'
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney noemt de tegenvallende cijfers 'verwoestend nieuws'. Volgens hem laten de cijfers zien dat het economische beleid van president Barack Obama heeft gefaald. 'De vandaag gepubliceerde cijfers zijn verwoestend nieuws voor Amerikaanse arbeiders en Amerikaanse gezinnen', zei hij in een verklaring. Hij noemde het rapport 'een harde aanklacht tegen het beleid van Obama'.

'Het is nu voor iedereen duidelijk dat president Obama met het huidige beleid er niet in geslaagd is om zijn doelen te bereiken. De regering van Obama is verpletterend voor de middenklasse van Amerika. Zijn slogan voor de herverkiezingen mag dan wel 'vooruitgang' zijn, maar het lijkt er meer op alsof we achteruit gaan.'

Witte Huis: 'Ernstige tegenwind'
De economie staat een 'ernstige tegenwind' te wachten, reageert het Witte Huis. Het zal ook last krijgen van de crisis in de eurozone en de hoge gasprijzen. 'De economie groeit, maar niet snel genoeg. Er moet nog veel gebeuren.'

Het Congres moet een aantal maatregelen nemen, want we zien de werkloosheid stijgen, en dat is niet acceptabel', zegt de minsiter voor Arbeid, Hilda Solis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden