Werkloosheid voor vijfde maand op rij gedaald

De werkloosheid is in september voor de vijfde maand op rij gedaald. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend.

Een medewerker bekijkt de vacatures in een vestiging van het UWV WERKbedrijf in Amsterdam. Beeld ANP XTRA
Een medewerker bekijkt de vacatures in een vestiging van het UWV WERKbedrijf in Amsterdam.Beeld ANP XTRA

Het aantal werklozen nam ten opzichte van augustus af met 4000 tot 628 duizend mensen. In september zat in totaal 8 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

De afname was wel iets minder sterk dan in de voorgaande maanden, blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau. In de afgelopen vijf maanden daalde de werkloosheid met bijna 60 duizend personen.

Het lukt steeds meer mensen om weer aan het werk te gaan. De werkzame beroepsbevolking is al sinds april aan het groeien, aldus het CBS. Daarmee is de arbeidsmarkt bezig aan een bescheiden herstel. De werkloosheid ligt nog altijd bijna twee keer zo hoog als voor de crisis.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken spreekt van 'prachtig nieuws'. 'Ik ben blij voor al die mensen die nu weer werk gevonden hebben, maar we zijn er nog niet, want er zijn nog te veel werkzoekenden die ook een baan willen.' Het bestrijden van de werkloosheid blijft daarom voorlopig 'absolute topprioriteit' van het kabinet.

Jongeren
In september gingen er eveneens iets meer jongeren aan het werk, zo constateert Mirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Volgens het CBS waren er vorige maand zo'n 112 duizend jongeren werkloos, 2000 minder dan in augustus.

Het aantal werkloosheidsuitkeringen loopt al enige tijd terug. Het aantal mensen in de WW daalde vorige maand met 11 duizend tot 420 duizend, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Er werden vooral minder uitkeringen verstrekt in de bouw en het onderwijs. Bekeken per leeftijd, nam het aantal WW-uitkeringen alleen onder 55-plussers niet af.

De werkloosheid in Nederland volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam in september uit op 6,5 procent van de beroepsbevolking. In augustus was dat nog 6,6 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag.

Mensen wachten in de rij bij het UWV Werkplein in Den Haag. Beeld ANP XTRA
Mensen wachten in de rij bij het UWV Werkplein in Den Haag.Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden