Werkloosheid stijgt sterk naar ruim 8 procent

De werkloosheid is in maart opgelopen tot 8,1 procent. Een maand eerder was dat nog 7,7 procent. Drie maanden geleden zat nog 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

Mensen zoeken op het UWV naar een baan. Beeld ANP XTRA
Mensen zoeken op het UWV naar een baan.Beeld ANP XTRA

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Nog nooit zaten in Nederland zoveel mensen zonder baan. 643.000 Nederlanders zijn werkloos. Alleen al in de maand maart kwamen er 30.000 werkzoekenden bij. Gemiddeld gezien nam het afgelopen kwartaal per maand de werkloosheid met 24.000 mensen toe.

De stijging van het aantal werklozen deed zich vooral voelen in de groep 25- tot 45-jarigen. Daar werden maandelijks 11.000 mensen werkloos. Bij 45-plussers kwamen er 8.000 werklozen per maand bij, 4.000 jongeren onder de 25 kwamen maandelijks zonder baan te zitten.

Absoluut record
Van een absoluut record wil CBS-econoom Peter Hein van Mulligen echter niet spreken, omdat het ministerie de werkloosheid destijds op een andere manier berekende. Wel wees hij erop dat de stijging in maart de sterkste in 10 jaar tijd is.

'Het gaat de laatste maanden alleen maar harder', zei van Mulligen. Er kwamen volgens het CBS in het eerste kwartaal gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij. Dat gemiddelde lag eind 2012 nog rond de 20.000. Een zorgwekkende ontwikkeling, meent de econoom.

Een snelle omslag valt volgens Van Mulligen niet te verwachten. 'Als je kijkt naar het huidige economische tij, is het nauwelijks voor te stellen dat er een daling komt op korte termijn', zei hij.

Het werkloosheidspercentage is nog lang niet op het niveau van 1983. Toen zat meer dan 10 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Nog erger was de situatie in de jaren '30. Op het dieptepunt van de depressie, in 1935, had bijna 20 procent van de beroepsbevolking geen betaald werk.

Asscher bezorgd
Minister Lodewijk Asscher maakt zich het meest zorgen over het tempo waarin de werkloosheid stijgt, zo liet hij donderdag weten naar aanleiding van de CBS-cijfers. Volgens de bewindsman laten deze 'ernstige cijfers' het belang van het sociaal akkoord zien. 'We kunnen nu actiegericht aan de slag om de stijgende trend van werkloosheid te keren.'

Lodewijk Asscher Beeld anp
Lodewijk AsscherBeeld anp

Het CDA vindt dat het kabinet snel meer banen moet creëren, liet CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma weten in een reactie op de cijfers. 'Werkloosheid van meer dan 8 procent is een werkelijkheid die niet te ontkennen valt', stelt de politicus. 'Rutte denkt met afgedwongen optimisme, naast het CPB, ook het CBS te kunnen verslaan als we allemaal een auto kopen. Maar het kabinetsbeleid moet allereerst gericht zijn op meer banen. De crisis duurt lang, maar we kunnen eruit komen. Dat gaat niet vanzelf en zal niet gemakkelijk zijn. Wat nodig is, is een gefundeerde eenduidige boodschap, consistentie in tijden van crisis en geloofwaardigheid.'

CDA fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma Beeld anp
CDA fractievoorzitter Sybrand van Haersma BumaBeeld anp

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt de nieuwe tegenvallende werkloosheidscijfers zeer zorgelijk. 'Dit is een nog grotere tegenvaller dan we hadden verwacht. Mensen snakken naar zekerheid, over hun baan en hun pensioen. Daar ligt een taak voor de politiek.' Volgens Pechtold zit Nederlands werkloosheidspercentage 'qua stijging in een categorie waar we ons niet thuis moeten voelen: de stijging is net zo hard in landen als Slovenië, Italië, Portugal en Griekenland'. Dit heeft te maken met de grote onzekerheden van mensen, stelt de politicus. 'Het uitstel van belangrijke hervormingen in het sociaal akkoord en het gebrek aan stabiliteit in de politiek dragen niet bij aan herstel van vertrouwen.'

Alexander Pechtold Beeld ANP
Alexander PechtoldBeeld ANP

Het kabinet moet nu eindelijk in actie komen, zegt fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks in reactie op de jongste werkloosheidscijfers.
'Ik schrik hiervan. De werkloosheid loopt steeds sneller op. Ik vraag al maanden om een banenplan; dat krijgen we één dezer dagen. Het plan moet echt duurzame banen creëren, want 1000 werklozen per dag erbij is onverteerbaar', aldus Van Ojik.

Bram van Ojik Beeld anp
Bram van OjikBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden